Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εσείς ξέρετε τι είναι το λαόχι;

Το είδαμε στο 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας και μας έκανε εντύπωση... Πατάτα δεν ήταν... Παντζάρι δεν ήταν... Τι ήταν; Πρώτη φορά αντικρίζαμε το συγκεκριμένο τρόφιμο...

Την απορία ανέλαβαν να μας λύσουν οι κυρίες Ελένη Μουλακάκη και Χριστίνα Περυσινάκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαράθου: Επρόκειτο για λαόχι, ένα μύκητα που βγαίνει στα βουνά, σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, μέσα από τη γη.

Αν δεν ξέρει κανείς μπορεί να προσπεράσει ένα σωρό λαόχια και να μην το κατάλαβει. Χρειάζεται έμπειρο μάτι και γνώση των κατατοπιών για να έχει κανείς μια αξιοπρεπή... λαοχοσυλλογή, κατά τα βολταράκια του στην ύπαιθρο.

Οι γυναίκες του Μαράθου έχουν τη χαρά να τους βρίσκονται λαόχια συχνά, τα οποία συνήθως μαγειρεύουν σαβόρι. Μάλιστα, με τη συνταγή λαόχι σαβόρι είχαν κερδίσει πριν δύο χρόνια στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

Τα λαόχια καθαρίζονται σαν πατάτες. Κόβονται φέτες, αλευρώνονται και τηγανίζονται. Προσθέτουμε αρισμαρί και ξύδι και είναι έτοιμα. Η γεύση τους πλησιάζει πολύ αυτήν του συκωτιού, με αποτέλεσμα όποιος γεύεται να πρώτη φορά το σπάνιο μεζέ να νομίζει πως τρώει συκώτι.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services