Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πρώτη κρήνη της Candia...

Δίπλα από το σεμπιλχανέ του Χατζή Ιμπραήμ Αγά, το γνωστό μας Κουμπέ, στο Ηράκλειο, σώζεται και η μνημειώδης κρήνη Μπέμπο. Πρόκειται για την πρώτη κρήνη της βενετσιάνικης Candia, που πήρε το όνομά της από τον Ενετό γενικό προβλεπτή Κρήτης Gian Matteo Bembo, ο οποίος την έχτισε το 1552-1554.

Τότε ήταν η πρώτη φορά που οι Ηρακλειώτες είδαν τρεχούμενο νερό στην πόλη, γεγονός που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη ιστορική αξία στην κρήνη. Αποτελείται από έναν κρουνό και μία μικρή ορθογώνια δεξαμενή. Πάνω από τον κρουνό έχει τοποθετηθεί ένα ακέφαλο ρωμαϊκό άγαλμα, το οποίο ο ίδιος ο προβλεπτής έφερε από την Ιεράπετρα, ενώ το όλο μνημείο κοσμείται με οικόσημα.

Είναι αξιοσημείωτο πως μετά την πτώση της Candia, το άγαλμα αποτελούσε για τους μουσουλμάνους κατακτητές της Κρήτης ένα μυστήριο. Απέκτησε, λοιπόν, με τον καιρό τα χαρακτηριστικά ενός μαρμαρωμένου Άραβα Αγίου, ο οποίος υποτίθεται ότι είχε μετατραπεί σε πέτρα επειδή έπεσε ηρωικά κατά την πολιορκία του Χάνδακα.

Καθώς, μάλιστα, οι Άραβες ήταν σύμμαχοι των Τούρκων, για να τιμήσουν τον Άραβα Άγιο οι Τούρκοι έκαιγαν κάθε Παρασκευή λιβάνι στο άγαλμα, ενώ ορισμένες γυναίκες κρεμούσαν πάνω στο άγαλμα κουρέλια και αφιερώματα...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Αll rights reserved