Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο σεμπιλχανές του Χατζή Ιμπραήμ Αγά

"Ανεβαίνοντας" το δρόμο της κεντρικής αγοράς του Ηρακλείου, της 1866, βλέπουμε μπροστά μας το σεμπιλχανέ του Χατζή Ιμπραήμ Αγά, το γνωστό μας Κουμπέ, που χτίστηκε το 1776 ως δημόσια κρήνη και λειτούργησε για χρόνια ως καφενείο.

Ο Κουμπές, όταν φτιάχτηκε από τον Αγά, είχε ως προορισμό να ξεδιψάει τους διαβάτες. Γιατί αυτό ήταν τα σεμπίλια: Δημόσιες κρήνες στο δρόμο, χτισμένες από επιφανείς Τούρκους, για να βρίσκουν οι διψασμένοι διαβάτες πόσιμο νερό, να δροσίζονται και να μακαρίζουν αυτόν που τις κατασκεύασε. Ο Αγάς του Κουμπέ ήθελε να έχει πάντα το σεμπίλ του τρεχούμενο νερό. Και για να το πετύχει αυτό, λέγεται πως, ξόδευε σημαντικά ποσά προκειμένου το καλοκαίρι να μεταφέρει χιόνι από τον Ψηλορείτη!

Ο σεμπιλχανές του Χατζή Ιμπραήμ Αγά είναι ένα κυκλικό θολωτό κτήριο με ημικυκλικά καγκελωτά παράθυρα ολόγυρα. Μπροστά από κάθε παράθυρο υπήρχε μια βρύση με μια πέτρινη λεκάνη όπου παλαιότερα συγκεντρωνόταν το νερό. Αποτελεί το μοναδικό μνημείο του είδους του που σώζεται σήμερα στο Ηρακλειο και κόσμημα της πλατείας Κορνάρου!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services