Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλή Σαρακοστή!

Ολόκληρη η Κρήτη είναι έτοιμη να γιορτάσει την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της νηστείας του Πάσχα. Η ημέρα θεωρείται από τους λαογράφους ως ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

Σε ορισμένες περιοχές Ελλάδας την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουν» ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, όμως στην Κρήτη τα περισσότερα νοικοκυριά επιμένουν παραδοσιακά: Με ταραμοσαλάτες και λαγάνες, χταπόδια και καλαμαράκια, με όσπρια και χαλβάδες. Χρειάζεται, άλλωστε και λίγη αποτοξίνωση από το πλούσιο φαγοπότι της Αποκριάς. Χαλβάς, ταραμάς, ελιές, πίκλες, θαλασσινά, φασολάδα, λουμπούνια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στις εξοχές λέγεται Κούλουμα και όταν ο καιρός το επιτρέπει απαραίτητο συμπλήρωμα είναι το πέταγμα του χαρταετού. Το έθιμο σχετίζεται με το πέταγμα μακριά κάθε έγνοιας του χειμώνα, μια και μπαίνει η άνοιξη και όλα, τουλάχιστον στη φύση, είναι πιο χαρούμενα λόγω της ανθοφορίας και της έναρξης βελτίωσης του καιρού.

Η έντονη αθυροστομία και η καυστική σάτιρα είναι από τα χαρακτηριστικά της Καθαράς Δευτέρας σε πολλούς εορτασμούς, που -ωστόσο- φέτος είναι υποτονικοί και μετρημένοι εξαιτίας της απαγόρευσης των αποκριάτικων εκδηλώσεων ως μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά στην αρχική σελίδα του www.voltarakia.gr

Όπου κι αν πάτε, ότι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, καλά να περάσετε!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved