Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα δύσπιστο πτηνό...

Η Αλκυόνη είναι θαλάσσιο αποδημητικό πτηνό, το οποίο έχει συνδεθεί με ηλιόλουστες ημέρες μέσα στο Χειμώνα. Με ηλιόλουστες ημέρες μέσα στον Ιανουάριο για την ακρίβεια, αλλά στην Κρήτη φέτος δεν καταλάβαμε ουσιαστικά Αλκυονίδες ημέρες... Το μεγαλύτερο μέρος του χειμώνα, ηλιόλουστο είναι! Ο φωτογράφος μας είχε εντοπίσει τη μικρή Αλκυόνη της φωτογραφίας στα πέριξ του Ηρακλείου και τον άφησε να τη φωτογραφήσει παρά το γεγονός πως πρόκειται για άγριο και δύσπιστο πτηνό...

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το πουλί ήταν η Αλκυόνη, κόρη του βασιλιά Aίολου, που ο Δίας μεταμόρφωσε σε πτηνό μετά την αυτοκτονία της λόγω του θανάτου του αγαπημένου της, Κύηκα. Μάλιστα επειδή οι αλκυόνες γεννούν τα αυγά τους τον Ιανουάριο σε φωλιές μέσα στους βράχους, ο Δίας επέτρεψε στον ήλιο να λάμπει δυνατά και να ζεσταίνει τις αλκυόνες μέχρι να επωαστούν τα αυγά τους. Οι ζεστές αυτές μέρες του Ιανουαρίου ονομάστηκαν γι' αυτό το λόγο αλκυονίδες μέρες.

Η Αλκυόνη έχει σώμα ασυνήθιστα μικρό και φέρει κοντά και λεπτά πόδια. Το κεφάλι της είναι δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με το σώμα, με ισχυρό ράμφος που είναι οξύ στην άκρη. Αντίθετα προς το κακόσχημο μέγεθός της το φτέρωμά της παρουσιάζει ποικιλία χρωμάτων που σπάνια απαντάται σε άλλα πτηνά.

Κατοικεί σε πυκνόφυτες όχθες ποταμών, λιμνών, ιχθυοτροφείων καθώς και σε βραχώδεις ή θαμνώδεις ακτές των θαλασσών. Στην Ελλάδα φθάνει περίπου περί το τέλος του Καλοκαιριού, αρχές Σεπτεμβρίου και αναχωρεί περί τα τέλη Μαρτίου. Έχει σχετικά κοντά φτερά και πετά σε ευθεία, χαμηλά και σε μικρές αποστάσεις. Γεννά το Χειμώνα (Γενάρης) 5 - 9 λευκά σφαιρικά αυγά.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Service