Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαραίτητο φαγητό για τις άνω των 13 ετών...

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ένα υποτιμημένο φαγητό, το οποίο σπάνια μαγειρεύεται ως κυρίως γεύμα και όχι από πολλές νοικοκυρές. Και όμως! Μισό φλιτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια περιέχει 2.2 mg σιδήρου.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο καθιστά τα μαυρομάτικα απαραίτητη τροφή για τα κορίτσια από 13 ετών άνω και για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ωστόσο, ως γνωστό, ο σίδηρος που περιέχουν όλα τα φυτικά τρόφιμα απορροφάται δυσκολότερα σε σχέση με το ζωικό σίδηρο, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε με ποια τρόφιμα τον συνδυάζουμε, ώστε να μπορέσουμε να επωφεληθούμε του σιδήρου αυτού στο μέγιστο βαθμό!

To sos της ημέρας!

Μπορούμε, λοιπόν, για να αυξήσουμε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, να ρίξουμε μέσα στα μαυρομάτικα φασολάκια μας λίγο ξύδι ή λεμόνι. Αν δε μας ταιριάζει τίποτα από τα δύο μέσα στο φαγητό μας, μπορούμε να φάμε για επιδόρπιο ένα πορτοκάλι, φράουλες, ακτινίδιο ή κάποια άλλη τροφή που να είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

O συνδυασμός τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C και σίδηρο είναι θαυματουργός, καθώς βοηθά κορίτσια με έμμηνο ρήση και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση του σιδήρου που τόση ανάγκη έχει ο οργανισμός τους.

Το ήξεραν οι γιαγιάδες μας...

Το εντυπωσιακό είναι πως δεδομένα, όπως το προαναφερθέν, τα οποία επιβεβαιώνει η επιστήμη και διαβάζουμε στα βιβλία, με κάποιο τρόπο τα γνώριζαν και οι προγιαγιάδες μας, οι οποίες πάντα πρόσθεταν στη φακή λίγο ξύδι. Το ξύδι, όμως, τι έκανε; Βοηθούσε το σίδηρο να απορροφηθεί!

Στον αντίποδα, αν θέλουμε ο σίδηρος του πιάτου με τα μαυρομάτικα φασολάκια που θα φάμε να πάει στράφι, μπορούμε απλώς να συνοδεύσουμε το φαγητό μας με λίγη... φέτα!

Λοιπά οφέλη μαυρομάτικων

Το σίδηρο, όμως, δεν είναι το μοναδικό πλεονέκτημα των μαυρομάτικων φασολιών. Επιπλέον:

* Μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια περιέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης περιέχει και μισή μπριζόλα. Είναι, λοιπόν, μια καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης για όσους δεν τρώνε κρέας.

* Το κάλιο, που περιέχουν είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.

* Έχουν εκπληκτικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Για την ακρίβεια ένα φλιτζάνι περιέχει πάνω από το 1/4 των ημερήσιων αναγκών μας. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, των οστών, του δέρματος (αντιμετώπιση ακμής), των μαλλιών, ενώ θεωρείται ότι δρα κατά του καρκίνου των πνευμόνων.

www.voltarakia.gr