Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το κονάκι του Μπέη Σεκεριά...

Κάθε φορά που ο δρόμος μας θα μας βγάλει στην οδό Αποκορώνου 15 (κάθετος της Γιαμαλάκη) στο Ηράκλειο κοντοστεκόμαστε για να θαυμάσουμε το Κονάκι του Μπέη Σεκεριά. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οθωμανικό κτίριο που χρονολογείται πριν από το 1893.

Η αρχιτεκτονική του έχει μίξη βαλκανικής αρχιτεκτονικής αλλά και νεοκλασικισμό. Η στέγη είναι ξύλινη κεραμοσκεπή, ενώ το εσωτερικό διαθέτει φωτεινά δωμάτια, μεγάλη ξύλινη σκάλα και χαμάμ. Εξίσου εντυπωσιακό με το εσωτερικό είναι και το εξωτερικό του κτιρίου: Στην αυλή υπάρχει μια αξιοθαύμαστη κρήνη και συντριβάνι.

Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή στην οποία είναι κτισμένο το Κονάκι ονομαζόταν Μπαλτά Τζαμί. Ο τελευταίος γνωστός ιδιοκτήτης του ήταν ο Σουλεϊμάν Χατζή Τζεμαληζαντέ ή Γεωργιαδάκης. Το Κονάκι του Μπέη Σεκεριά συντηρήθηκε το 1988 και λειτούργησε για κάποια χρόνια ως ωδείο.

Τον Οκτώβριο χρησιμοποιήθηκε για την ανάγκες της πρωτότυπης παράστασης «Γαύδος: Το σπίτι» που παρακολούθησαν αρκετοί Ηρακλειώτες. Οι συγκεκριμένοι είχαν τη χαρά να θαυμάσουν το Κονάκι και εκ των έσω, όσο εμείς εξακολουθούμε να το χαζεύουμε εξωτερικά!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services