Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mόνο μια φορά το χρόνο...

Στην Ανατολική Κρήτη υπάρχει ένα μέρος εκπληκτικό... Ένα μοναδικό τοπίο άγριας ομορφιάς, το οποίο μπορούμε να επισκεφτούμε, μόνο μία φορά το χρόνο.

Πρόκειται για το ακρωτήριο Κάβο Σίδερο, που είναι στρατιωτική εγκατάσταση και η πρόσβασή μας σ' αυτό απαγορεύεται ρητά. Εξαίρεση γίνεται μόνο στις 4 Φεβρουαρίου κάθε έτους, οπότε και πανηγυρίζει το εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί: Ο Άγιος Ισίδωρος.

Εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται για να προσκυνήσουν τη χάρη του, μέχρι και εκδρομές με πούλμαν απ' όλη την Κρήτη προς τη Σητεία διοργανώνουν τα τουριστικά γραφεία. Υπάρχουν κι άλλοι, οι οποίοι χωρίς να είναι ιδιαίτερα πιστοί, επωφελούνται της γιορτής για να απολαύσουν την άγρια ομορφιά ενός τόπου που έχει σμιλευτεί από την αρμύρα και τη θάλασσα.

Ο όσιος Iσίδωρος ο Πηλουσιώτης (περ.370 – περ.435 ή 450 μ.Χ.) ήταν μοναχός από την Αίγυπτο. Συνέγραψε τρεις χιλιάδες επιστολές, που είναι αφιερωμένες στην ερμηνεία της Αγία Γραφής. Όταν κατέκτησαν την Αίγυπτο οι Άραβες, κυνηγημένοι μοναχοί από το μοναστήρι του Αγίου Ισιδώρου κατέφυγαν στο Ανατολικό αυτό ακρωτήρι της Κρήτης και ίδρυσαν νέα μονή. Το μοναστήρι ήταν η αιτία που πήρε το όνομά του όλο το ακρωτήρι το Κάβο Σίδερο (Ακρωτήριο Ισίδωρος).

Κοντά στα ερείπια της Μονής βρίσκεται το νεότερο ταπεινό εκκλησάκι, στο οποίο προσκυνούν κάθε 4 Φεβρουαρίου οι πιστοί. Δίπλα στην εκκλησία, υπάρχει μια πολύ όμορφη μικρή παραλία

Επισκέπτες από όλη την Κρήτη έρχονται τη μέρα αυτή στο Κάβο Σίδερο, όχι μόνο να προσκυνήσουν, αλλά και για να μαζέψουν αγριαγκινάρες και σταμναγκάθι που φύονται στην περιοχή. Το γεγονός πως οι πύλες της ναυτικής βάσης ανοίγουν μόνο μια φορά το χρόνο κάνει τα δύο προαναφερόμενα είδη να μην... έχουν εξαφανιστεί!

www.voltarakia.gr