Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο μια ώρα την ημέρα μπορεί να φέρει ευτυχία...

Οι πιο ευτυχισμένοι έφηβοι είναι όσοι χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα περίπου μία ώρα την ημέρα. Μετά τη μία ώρα χρήσης, αργά αλλά σταθερά, αυξάνεται η έλλειψη πραγματικής ικανοποίησης. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας Αμερικανικών Πανεπιστημίων, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που αντιλαμβάνονται καθημερινά όλοι οι γονείς...

Αν οι έξυπνες οθόνες, τα κινητά, τα τάμπλετ και η υπολογιστές πρόσφεραν πραγματική χαρά στα παιδιά τους, τότε αυτά γιατί να είναι ευρέθιστα και νευρικά όταν σταματούν επιτέλους τη χρήση τους; Θα έπρεπε να νοιώθουν χαρά και πληρότητα!

Τελικά, αποδεικνύεται πως όσο περισσότερο χρόνο περνάει μπροστά σε μία οθόνη ένας έφηβος, τόσο λιγότερο ευτυχισμένος είναι. Ωστόσο ούτε η πλήρης αποχή από τις οθόνες φέρνει την ευτυχία.

Νοιώθουν λιγότερο ευτυχισμένοι...

Σύμφωνα με την έρευνα των πανεπιστημίων του Σαν Ντιέγκο και της Τζόρτζια, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας «Emotion», φάνηκε πως, οι νέοι που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους με οθόνη, για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, να ανταλλάξουν μηνύματα, να μπουν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως στο Facebook ή να παίξουν βιντεοπαιγνίδια, νιώθουν λιγότερο ευτυχισμένοι, σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους περνάνε περισσότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα, όπως αθλητικές δραστηριότητες, ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών, βόλτες με φίλους κ.ά.

Αύξηση πιθανότητας εμφάνισης ψυχολογικών...

Τα νέα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που έχουν, επίσης, δείξει ότι η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα των οθονών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων. Οι αμερικανοί ψυχολόγοι επισήμαναν ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συμβεί στη ζωή των εφήβων μετά το 2012 είναι η αύξηση του χρόνου που σπαταλούν στα διάφορα ψηφιακά μέσα με οθόνη, ιδίως στο έξυπνο κινητό τους (smartphone), έναν πολύτιμο χρόνο που αποσπούν από τον ύπνο, τις φιλίες τους και την άσκησή τους.

Το πολύ δύο ώρες ημερησίως...

Το κλειδί για τη χρήση των ψηφιακών μέσων είναι η περιορισμένη χρήση τους. Στόχος πρέπει να είναι, κατά τους επιστήμονες, ο περιορισμός της χρήσης τους το πολύ στις δύο ώρες ημερησίως. Αντίθετα, πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος που αφιερώνει ένας έφηβος στους φίλους του πρόσωπο με πρόσωπο και στον αθλητισμό, δύο δραστηριότητες που εγγυημένα συνδέονται με μεγαλύτερη ευτυχία.

Πηγή: in.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved