Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα παγώνια το έσκασαν από το παλάτι!

Γνωρίζετε ότι το παλάτι της Κνωσού, λεγόταν αλλιώς το παλάτι των παγωνιών; Και πως ο περίφημος Πρίγκιπας των Κρίνων, εκτός από κρίνα στο περίτεχνο στέμμα του έχει και φτερά παγωνιών; Τις πληροφορίες αυτές συλλέξαμε, καθώς όταν προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι σχετικό με τα παγώνια που περιφέρονται ελεύθερα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού... Για την ακρίβεια σαν είδαμε ότι τα παγώνια περιφέρονται ελεύθερα και εκτός αρχαιολογικού χώρου!

Ο φακός της Έλλης Φραγκούλη "συνέλαβε" τα παγώνια της Κνωσού να έχουν βγει έξω από το παλάτι και να κόβουν βόλτες στους γύρω δρόμους...

Τα παγώνια μπορούν να αποτελέσουν δέλεαρ για τα παιδάκια μας, όταν τα πάμε βολταράκι στην Κνωσό, ενώ θα βοηθούσε πρωτύτερα να έχουμε διαβάσει μαζί τους, τις ιστορίες του Δαίδαλου και του Ίκαρου, του Λαβύρινθο και του τρομερού Μινώταυρου, του Θησέα και της πριγκίπισσας Αριάδνης. Η Κνωσός, που είναι συνδεδεμένη με τους μύθους αυτούς, αποτελεί μια από τις πιο εξελιγμένες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας και κέντρο του περίφημου Μινωικού Πολιτισμού. Ο πρώτος οικισμός στην Κνωσό χρονολογείται στη νεολιθική εποχή γύρω στο 7.000 π.Χ.

Το ανάκτορο της Κνωσού ήταν η καρδιά της πόλης της Κνωσού και η έδρα του θρυλικού βασιλιά Μίνωα, γιου της Ευρώπης και του Δία. Το λαμπρό αυτό ανάκτορο ήταν έργο του μυθικού αρχιτέκτονα Δαίδαλου. Ήταν πολυόροφο και κάλυπτε περίπου 20.000 τμ.

Ο μεγάλος σεισμός που έγινε το 1.600 π.Χ στάθηκε αιτία να καταστραφεί η Κνωσός, όμως επισκευάστηκε γρήγορα. Δε συνέβη, όμως, το ίδιο το 1.450 π.Χ, οπότε και η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης (και το τσουνάμι που ακολούθησε) βύθισαν το ανάκτορο της Κνωσού κάτω από τη γη.

Τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο διοργανώνονται αρκετές δωρεάν ξεναγήσεις από εθελοντές, οπότε μπορούμε όλοι να γνωρίσουμε (ή να ξανά-γνωρίσουμε) το εκπληκτικό ανάκτορο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας! Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου για να το δουν!

Τα παγώνια ήρθαν από την Ινδία την αρχαιότητα!

 Το παγώνι κατάγεται από τα δάση της Νότιας Ινδίας. Στην Ευρώπη ήρθε από την αρχαιότητα και εξημερώθηκε με άγνωστο τρόπο. Ήταν γνωστό στη Μεσοποταμία, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Εθεωρείτο πως το πτηνό αυτό το προστάτευαν οι Θεοί και ήταν συνηθισμένο να βρίσκεται στους ναούς και στις αυλές των πλούσιων σπιτιών. Σήμερα στην Ινδία το παγώνι είναι προστατευόμενο είδος.

Το αρσενικό παγώνι έχει εντελώς διαφορετική εμφάνιση από το θηλυκό και είναι πολύ πιο εντυπωσιακό. Το αρσενικό έχει μήκος 1,25 μ. χωρίς την ουρά του, η οποία του διπλασιάζει το μήκος. Το χρώμα του είναι πράσινο ή μπλε στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι, έχει κοντές φτερούγες που του επιτρέπουν περιορισμένη πτήση και ένα λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού. Έχει πολύ εντυπωσιακή ουρά με μακριά πηδαλιώδη φτερά με πράσινα, μπλε, μαύρα και πορτοκαλί οφθαλμοειδή στίγματα, που την ανοίγει σε σχήμα βεντάλιας.

Αντίθετα το θηλυκό δεν διαθέτει μακριά ουρά και το χρώμα του είναι καστανόγκριζο με σκούρες λωρίδες. Γονιμοποιείται και γεννά, όπως η κότα. Γεννάει μέχρι 5 αυγά, τα οποία κλωσσάει για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Τα παγώνια ζευγαρώνουν κατά την περίοδο των βροχών.

Το παγώνι αναζητεί την τροφή του είτε στο χάραμα της ημέρας, είτε αμέσως πριν από το ηλιοβασίλεμα. Είναι παμφάγο: Τρώει σιτάρι, μούρα, σύκα καθώς επίσης και έντομα, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Ζει έως 25 χρόνια, αλλά με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσει σε φάρμες μέχρι και 40 χρόνια.

www.voltarakia.gr

ΠΗΓΗ: Wikipedia