Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα μήλο την ημέρα...

Η μηλιά δεν είναι το πιο εύκολο δέντρο... Όταν η καλλιέργεια είναι επαγγελματική το κόστος παραγωγού είναι σχετικά υψηλό και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20 λεπτά το κιλό. Από το κόστος αυτό περίπου το 50% είναι τα εργατικά, γιατί τόσο το μάζεμα των μήλων, όσο και το αραίωμα, γίνονται χειρονακτικά.

Παρόλα αυτά, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη χώρα η καλλιέργεια της μηλιάς φαίνεται να μην είναι μια χαμένη υπόθεση...

Από 196.000 τόνους μήλα που παράγαμε το 1961, ανεβήκαμε σε 337.091 τόνους το 1981 και καταλήξαμε σε 255.800 τόνους μήλα το 2011. Μπορεί δηλαδή να μην έχουμε στην Ελλάδα την παραγωγή που είχαμε το 1981, αλλά η καλλιέργεια βρίσκεται σε άνοδο. Σ' αυτό έχει βοηθήσει η αύξηση της ζήτησης ντόπιων μήλων, αλλά η τάση των νέων τα τελευταία χρόνια να αναζητούν (συμπληρωματικό ή κύριο) εισόδημα από τη γεωργία.

Στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου εδώ και αρκετά χρόνια οι νέες μητέρες ψάχνουν αποκλειστικά ντόπια μήλα και αχλάδια για τις φρουτόκρεμες των μωρών τους, με αποτέλεσμα -εκτός από τη ζήτηση- να έχει αυξηθεί και η προσφορά. Πριν από μια δεκαετία ένας - δυο παραγωγοί σε κάθε λαϊκή πουλούσαν μήλα και αχλάδια (κυρίως από τον Κρουσώνα) ενώ σήμερα συναντούμε πολλούς περισσότερους.

Μια και μιλάμε για μήλα, θυμάστε εκείνη τη διαφήμιση της δεκαετίας του '80; Με στόχο την απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής και σλόγκαν: "Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα"; Την έκανε πλάκα - πλάκα τη δουλειά της η συγκεκριμένη καμπάνια. Τρεις δεκαετίες έχουν περάσει από τότε και ακόμα είναι στη συνείδησή μας χαραγμένο το μήλο ως το πιο ωφέλιμο φρούτο!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services