Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η παράταιρα "στεφανωμένη" κρήνη Φιντικ

Εκεί που κάποτε βρισκόταν ο ζωολογικός κήπος της Όασης στο Ηράκλειο έχει εντοιχιστεί σε σημείο των τειχών η κρήνη Φιντίκ. Η κρήνη έχει μεταφερθεί εκεί από την φερώνυμη συνοικία του κέντρου της πόλης, όπου και ήταν η αρχική της θέση: Δίπλα στο τέμενος του Φιντίκ Πασά που δεν υπάρχει πια...

Η συνοικία του Φιντίκ ξεκινούσε από την αρχή της οδού Πεδιάδος, επί Τουρκοκρατίας και έφτανε σχεδόν ως τη σημερινή καινούργια πόρτα. Είχε πάρει το όνομά της από το τέμενος του Φιντίκ Πασά, το οποίο βρισκόταν περίπου εκεί που σήμερα συναντάμε το κατάστημα με τα μουσικά όργανα Πιταροκοίλη. Σύμφωνα με τις πολύτιμες πληροφορίες της αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών το Τέμενος πουλήθηκε ως ανταλλάξιμο σε κάποιον Πλεύρη. Αυτός έχτισε ένα σπίτι που δεν υπάρχει πια και το οποίο επί Κατοχής είχε χρησιμοποιήσει ως έδρα της η Γκεστάμπο.

Η κρήνη του Φιντίκ Πασά μεταφέρθηκε εκεί που ήταν ο ζωολογικός κήπος της Όασης, πίσω από το κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου. Τη συναντήσαμε σε ένα από τα πρόσφατα βολταράκια μας και αυτό που μας έκανε εντύπωση δεν ήταν τόσο ο συνηθισμένος βανδαλισμός με σπρέι που βλέπουμε και σε άλλα μνημεία. Αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν το παράταιρο στεφάνωμά της με μαύρη σωλήνα του νερού!!!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services