Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί τρώμε μπουγάτσα την Πρωτοχρονιά;

Ένα από τα "νεότερα" έθιμα της Πρωτοχρονιάς είναι η κατανάλωση μπουγάτσας την Πρωτοχρονιά. Τόνοι μπουγάτσας με τυρί, αλλά κυρίως με κρέμα πωλούνται με την έλευση κάθε νέου έτους από μπουγατσατζίδικα και ζαχαροπλαστεία, τα οποία όλα... διανυκτερεύουν!

Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο έθιμο είναι πως δεν τηρείται σ' όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Υπάρχουν μέρη στα οποία δεν το έχουν καν ακούσει. Αντίθετα στο Ηράκλειο, το έθιμο τηρείται με ευλάβεια. από αφηγήσεις και διηγήσεις γνωριζουμε ότι εκείνοι που "επέβαλαν" την κατανάλωση μπουγάτσας την Πρωτοχρονιά ήταν οι Μικρασιάτες. Όπως και οι Αρμένιοι, έτσι και οι ίδιοι πίστευαν πως η γλυκύτητά της θα φέρει ένα γλυκό νέο χρόνο.

Αυτό που γνωρίζαμε εμείς είναι πως η μπουγάτσα στην Κρήτη ήρθε το 1922, μαζί με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Πως εκείνοι άνοιξαν τα πρώτα μαγαζιά, ενώ άλλοι την παρασκεύαζαν στα σπίτια τους και την πωλούσαν με το κομμάτι στο δρόμο προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα εισόδημα για να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Στο μεταξύ, πρόσφατα ακούσαμε και μια άλλη εκδοχή από τη φιλόλογο - ιστορικό Μάρα Παναγιωτάκη: "Η μπουγάτσα που στην αλλαγή του χρόνου σερβίρεται -κατά παράδοση της πόλης μας- σε κάθε σπίτι, όλοι νομίζουμε ότι έφτασε στο Ηράκλειο με την έλευση των μικρασιατών προσφύγων, από το 1922 και εξής. Οι μαρτυρίες όμως μιλούν και για άλλα, πιο παλιά μπογατσατζίδικα του Ηρακλείου, από τα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας, που "διανυκτέρευαν" και για το Μπαϊράμι των Μουσουλμάνων και για το Νέον Έτος των Χριστιανών, για να γλυκάνουν τους "πεινασμένους ξενύχτηδες και τους χαμένους κουμαρτζήδες"...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Αll rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα γλυκά και νόστιμα νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.