Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κάλαντα που μας κάνουν όλους άρχοντες!

Αν τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών, τα κάλαντα είναι η χαρά τους! Για αυτό όταν μας χτυπάνε την πόρτα για να μας "τα πουν" δεν πρέπει να τα αποπαίρνουμε. Ας πάρουμε μισό κιλό καραμέλες για να κερνάμε τα παιδιά, αν δεν μας περισσεύουν χρήματα... Αλλά ας αφήσουμε τις παιδικές φωνές να μας πασπαλίσουν με λίγη χριστουγεννιάτικη μαγεία!

Τα κάλαντα τα λένε τα παιδιά το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και δεν ξέρουμε να το έχετε προσέξει... Δεν υπάρχουν ξεχωριστά κάλαντα για τους άρχοντες και το λαό. Για τους πλούσιους και τους φτωχούς. Όλοι αποκαλούνται άρχοντες και το σπίτι τους αποκαλείται «αρχοντικό». Τα κάλαντα κομίζουν ένα όραμα, μια κοινωνία αρχοντάδων δίχως υποτελείς, δούλους και εξαθλιωμένους.

Τα κάλαντα παλιότερα τα έλεγαν το βράδυ. Το κίνητρο για τους καλαντάρηδες ήταν να αποκομίσουν είτε την αποκαλούμενη στην Κρήτη «καλή χέρα» (= το φιλοδώρημα) είτε τα ονομαζόμενα «καλοχερίδια» (= τα καλούδια, δηλαδή πάσης φύσεως γλυκά ή ακόμη και αγαθά: αυγά, στάρι, λάδι, αμύγδαλα, καρύδια).

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Αll rights reserved