Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και τώρα; Τι θα γίνουμε χωρίς πλαστικές σακούλες;

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 παύει η δωρεάν διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων στην Κρήτη και σ' όλη τη χώρα. Η Ελλάδα εναρμονίζεται με τα ισχύοντα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου πλαστικές σακούλες, δεν προσφέρονται, παρά μόνο αγοράζονται.

Το ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως ονομάζεται, θα ανέρχεται στα 0,03 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση θα αυξηθεί στα 0,07 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η λήψη μέτρων κρίνεται αναγκαία, καθώς μόνο το έτος 2015 κάθε Έλληνας κατανάλωσε μεταξύ 242 και 363 πλαστικές σακούλες, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αποτίμηση δεν είναι θετική. Η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε περιβαλλοντικό εφιάλτη.

Οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα οικοσυστήματα: Μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, να μολύνουν το πόσιμο νερό και το περιβάλλον στο οποίο χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να βιο-αποδομηθούν, το οποίο (ανάλογα με τη σύνθεση της σακούλας) μπορεί να πάει μέχρι και δεκάδες χρόνια!

Στο εξωτερικό οι καταναλωτές διαθέτουν στην πλειονότητά τους υφασμάτινες και χοντρές πλαστικοποιημένες τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια τους. Κάτι το οποίο καλούμαστε να κάνουμε πλέον και στην Ελλάδα... Βέβαια, οι υφασμάτινες τσάντες χρειάζονται θα πλύσιμο, ενώ σίγουρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε χρήσεις όπως η ευφάνταστη που βλέπουμε στη σημερινή μας φωτογραφία!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Μάνος Πολιτάκης, Ηράκλειο, Δεκέμβριος 2017