Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλύτερες ισορροπίες!

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες διαπιστώνουμε ότι χρειαζόμαστε καλύτερες ισορροπίες στη ζωή μας! Πως κάπου έχουμε πάρει λάθος δρόμο... Πως οι προτεραιότητές μας χρειάζονται ιεράρχηση από την αρχή... Και πως ίσως να είμαστε πιο ευτυχισμένοι αν είμαστε πιο... ισορροπημένοι!

Όλα αυτά τα σκεφτήκαμε όταν, κάνοντας το βολταράκι μας στους ευκαλύπτους της Όασης στο Ηράκλειο, αντικρίσαμε το νέο της φωτογραφίας να κάνει ασκήσεις ισορροπίας... Δεν ξέρουμε γιατί... αλλά, μας φάνηκε πως τις είχε λιγότερη ανάγκη από μας!

Κι ενώ εμείς μιλάμε για την ισορροπία μεταφορικά, είναι κυρίαρχος στη ζωή μας ο ρόλος της ισορροπίας -και- κυριολεκτικά. Αν δεν μπορούσαμε να ισορροπήσουμε, δεν θα μπορούσαμε να περπατήσουμε, να καθίσουμε, ούτε καν να σηκωθούμε από τη θέση μας. Κι αυτό γιατί η ισορροπία σχετίζεται με την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται τις κινήσεις και τη θέση του σώματος στο περιβάλλον. Μέσα από μια αρμονική μεταξύ τους συνεργασία μάτια, αφτιά, μύες, αρθρώσεις, νεύρα και εγκέφαλος, κάνουν το σώμα μας να διατηρεί την ισορροπία του και να αποφεύγονται οι πτώσεις.

Μπορούμε να σταθούμε στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα;

Η ικανότητα της ισορροπίας είναι σημαντική για το σώμα μας, γιατί, ανάμεσα στα άλλα μας δίνει μια εικόνα για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Πρόσφατα, ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι δεν είναι σε θέση να σταθούν στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ έχουν και αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια. Σε άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώθηκε ότι οι πιθανότητες πρόωρου θανάτου είναι τριπλάσιες για τους μεσηλίκους που δεν μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία στο ένα πόδι για παραπάνω από 2 δευτερόλεπτα.

Συμπέρασμα; Όλες οι ισορροπίες, μεταφορικές και κυριολεκτικές, είναι αναγκαίες για τη διατήρηση της καλής μας υγείας: Ψυχικής και βιολογικής.

Πως κάνουμε κακό στην ισορροπία μας

Εκτός από φάρμακα και προβλήματα υγείας, την ισορροπία μας μπορεί να τη μειώσει η έλλειψη ύπνου και η πάροδος των χρόνων.

Καθώς η ισορροπία μας μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, θα ήταν καλό να εστιάσουμε με απλούς τρόπους στη διατήρησή της. Μερικούς τρόπους για τη διατήρηση της ισορροπίας μας βρήκαμε για εσάς στο http://www.vita.gr

1. Ατάκα κι επί τόπου: Στεκόμαστε όρθιοι, εστιάζουμε τη ματιά μας σε ένα συγκεκριμένο σημείο ακριβώς απέναντί μας και αρχίζουμε να κάνουμε βάδην επί τόπου. Το να κοιτάζουμε σε ένα σταθερό σημείο καθώς κινούμαστε ενισχύει τον συντονισμό ανάμεσα στο σώμα και την κίνηση των ματιών μας.

2. Το βούρτσισμα του... πελαργού: Ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσουμε τα οστά, τους μυς, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους στα κάτω άκρα, και άρα να έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα, είναι να στεκόμαστε καθημερινά στο ένα πόδι για περίπου 2΄. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να κάνουμε τον... πελαργό όση ώρα βουρτσίζουμε τα δόντια μας, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, όταν μαγειρεύουμε κ.λπ.

3. Μάτια ερμητικά κλειστά: Όσοι πάλι βρίσκουν το βούρτσισμα των δοντιών στο ένα πόδι βαρετή υπόθεση μπορούν να δοκιμάσουν κάτι πιο τολμηρό. Ας επιχειρήσουν να κάνουν το ίδιο, αλλά με τα μάτια τους κλειστά. Το να ισορροπούμε χωρίς να κοιτάζουμε κάπου είναι σαφώς πιο δύσκολο. Όσο για τους πολύ θαρραλέους, μπορούν να δοκιμάσουν να ισορροπήσουν στις μύτες των ποδιών. Όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια στήριξης τόσο δυσκολότερο είναι το εγχείρημα.

4. Στα... πολλά μας τα παπούτσια: Το να διαφέρουν τα είδη παπουτσιών που φοράμε μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα βοηθητικό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όταν φοράμε μόνο γόβες ή μόνο μπαλαρίνες, οι μύες και οι αρθρώσεις των ποδιών συνηθίζουν σε μια συγκεκριμένη θέση και σε οποιαδήποτε αλλαγή αδυνατούν να υποστηρίξουν καλά το σώμα. Έτσι, αν είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε στο γραφείο με τακούνια, το υπόλοιπο της ημέρας καλό θα είναι να φοράμε επίπεδα παπούτσια.

5. Ώρα για ξεσκούριασμα: Όσο παραμένουμε σωματικά δραστήριοι και κάνουμε συστηματικά γυμναστική, τόσο καλύτερη είναι η ισορροπία μας. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ, το κολύμπι είναι η καλύτερη άσκηση για να ενισχύσουμε τη σταθερότητα του σώματος.

6. Τραμπολίνο σε μαξιλάρι: Ένας άλλος τρόπος για να δυναμώσουμε τα πόδια μας και να βελτιώσουμε την ισορροπία μας είναι να προσπαθούμε να στεκόμαστε για λίγα λεπτά σε μια λιγότερο συνηθισμένη επιφάνεια, όπως σε ένα μαξιλάρι, ειδικά αν είναι διπλωμένο στη μέση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι φυσικοθεραπευτές σε ασκήσεις αποκατάστασης και ενδυνάμωσης χρησιμοποιούν μέσα με επιφάνειες δύσκολες για ισορροπία, όπως είναι οι μπάλες bosu (μοιάζουν με μισή μπάλα).

7. Όνειρα γλυκά: Όταν δεν κοιμόμαστε ικανοποιητικές ώρες, οι συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου γίνονται πιο αργές και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις σε αυτόματες κινήσεις, όπως η ισορροπία και το περπάτημα. Γι’ αυτό, ας κλείσουμε τα μάτια και ας αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα.

www.voltarakia.gr