Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουτιά στο τσικάλι της γεύσης!

Νέα φρέσκα - φρέσκα και ζεστά! Το 6ο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018 και ώρα 11:00 το πρωί στο κέντρο "Κουρήτες" στο Ηράκλειο! Οι διοργανωτές του, με επικεφαλής την "ψυχή" του φεστιβάλ Λένα Ηγουμενάκη μας καλούν να κάνουμε βουτιά στο τσικάλι της γεύσης και της παράδοσης.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι απ' όλοι την Κρήτη δηλώνουν συμμετοχή στο φεστιβάλ, όπου και παρασκευάζουν επί τόπου ένα παραδοσιακό κρητικό φαγητό. Κερνούν τον κόσμο και παρουσιάζουν το πιάτο τους στην κρητική επιτροπή που ψηφίζει για το καλύτερο πιάτο.

Το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας έχει ταυτιστεί με την διατροφική και γευστική κουλτούρα αυτού του τόπου καταγράφοντας παλιές επιτυχημένες συνταγές από κάθε γωνιά της Κρήτης, έτσι όπως αυτές διασώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων από γενιά σε γενιά. Οι γιαγιάδες τις μετέδιδαν στις κόρες και εν συνεχεία οι κόρες στις εγγονές. Η επιβίωση τους όμως οφείλεται κυρίως στην διαχρονική τους αξία, η οποία τις συντηρεί στην καθημερινότητα του κρητικού νοικοκυριού και τα τελευταία χρόνια έχουν αναγνωριστεί και διεθνώς, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας το πρότυπο της Κρητικής διατροφής.

Το βιβλίο των συνταγών

Συναντήσαμε τη Λένα Ηγουμενάκη λίγες ημέρες πριν στο "Χριστουγεννιάτικο Κάστρο" του Δήμου Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίας. Όπως μας είπε, στο πλαίσιο του φετινού 6ου φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, πρόκειται να παρουσιαστεί και ένα βιβλίο το οποίο θα περιλαμβάνει τις συνταγές όλων των προηγούμενων διοργανώσεων! Τα έσοδα από το βιβλίο θα διατεθούν για καλό σκοπό...

Η συνωμοσία της σουπιάς!

Η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο δεν είναι τυχαία! Τραβήχτηκε στο περυσινό φεστιβάλ κρητικής κουζίνας μαζί με άλλες χίλιες, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο μόνο αυτή έχει μείνει στο φωτογραφικό μας αρχείο. Είχαμε πέσει πάνω της τυχαία, 1-2 εβδομάδες πριν και ήταν λες και μπήκε η μυρωδιά της σουπιάς με τα μάραθα και τα χλωροκούκια μες τα ρουθούνια μας!

Σκεφτόμαστε τι ωραίο που ήταν το περσυνό φεστιβάλ και τι νοστιμάδες είχαμε γευτεί... Αναρωτιόμασταν γιατί αυτές οι πεντανόστιμες σουπιές, που εμάς μας άρεσαν πολύ δεν είχαν διακριθεί... Είχαμε, λοιπόν, στο νου μας μέρες τώρα το φεστιβάλ και τις σουπιές, όμως, τα αποδιώχναμε και τα δύο: Το μεν φεστιβάλ αργούσε ακόμα, τα δε κουκιά και μάραθα ήθελαν ακόμα χρόνο να φυτρώσουν...

Κι ενώ κρατούσαμε την όρεξή μας για αργότερα, τελικά ο κύριος Κοέλιο μας έσωσε: "Όταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις", δεν υποστηρίζει; Ε, δίκιο έχει! Εμάς το σύμπαν συνωμότησε για τις σουπιές! Παρότι ακόμα δεν καλά-καλά δεν έχει βρέξει φύτρωσε ο μάραθος στην πίσω μας αυλή, ενώ μια τσάντα από τα πρώιμα κουκιά που βγήκαν στο χωριό μας το αγαπημένο έφτασε πεσκέσι στο Ηράκλειο!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Ιmage Photo Services