Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για μακροζωία και καλοτυχία... ρόδια!

Τα ρόδια είναι πραγματικά θαυματουργά: Θεωρούνται σύμβολο καλοτυχίας, προλαμβάνουν ασθένειες και μας δίνουν προϋποθέσεις μακροζωίας. Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης.

Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται μέχρι και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, ενώ θαυματουργά αποτελέσματα φαίνεται πως έχει η συστηματική κατανάλωσή του για την υγεία του δέρματος: Τα ρόδια υποβοηθούν την παραγωγή επιπλέον ελαστίνης και κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να κάνουν την επιδερμίδα μας να φαίνεται πιο σφριγηλή, λεία και νεανική. Τα ρόδια φέρονται επίσης να προλαμβάνουν τις κηλίδες της ηλικίας, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων που συχνά προκαλούνται από τον ήλιο.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά!

* Μελέτη του 2006 έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 227 γραμ. από χυμό ροδιού επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη των καρκινικών όγκων σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη.

* Με έρευνα που έγινε το 2004 διαπιστώθηκε ότι η ημερήσια κατανάλωση μόλις 50 γραμ. από χυμό ροδιού μείωσε (σε διάστημα τριών ετών) τη βλάβη που προκαλείται από τη χοληστερόλη στις αρτηρίες σχεδόν κατά 50%.

* Έρευνα του 2005 σε 45 ασθενείς με στεφανιαία νόσο έδειξε ότι ένα καθημερινό ρόφημα 238 γραμ. από χυμό ροδιού (για τρεις μήνες) οδήγησε στη βελτίωση της ροής του αίματος προς την καρδιά και σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

* Άλλη μελέτη ανέδειξε το ρόδι και τα μούρα ως τα φρούτα με την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του ροδιού έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού.

Οφέλη πολλά με θερμίδες λίγες

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.

Και όλα αυτά, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες!

Σύμβολο καλοτυχίας!

Το ρόδι θεωρείται παραδοσιακά ως το φρούτο που φέρνει καλή τύχη, ευγονία και αφθονία αγαθών στα νοικοκυριά. Αυτός είναι κι ο λόγος εξάλλου που κυριαρχεί στο τραπέζι μας κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών και την πρωτοχρονιά. Το έθιμο θέλει να σπάμε το ρόδι κάθε πρωτοχρονιά για να εξασφαλίσουμε πλούτο, ευεξία και ευημερία όλο το χρόνο.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services