Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν είναι τασάκι, φέρνει καλοτυχία!

Αν μας αρέσει να έχουμε στο σπίτι μας πράσινο, αλλά δεν έχουμε χρόνο να το περιποιηθούμε, τότε η Ζάμια είναι το φυτό που μας ταιριάζει. Λίγο νεράκι 1-2 φορές το μήνα είναι αρκετό για να έχουμε μια ωραία πρασινάδα στο σαλόνι μας και καλοτυχία στο σπίτι μας...

Πως προκύπτει το τελευταίο; Από τις αρχές του feng shui και αν τοποθετηθεί κοντά στην είσοδο ενός χώρου. Ίσως η θεωρία ότι φέρνει καλοτυχία και οι μικρές απαιτήσεις του φυτού είναι ο λόγος που το καθιστούν από τα πλέον δημοφιλή σε χώρους εργασίας και γραφεία.

Εκτός σπιτιών, ωστόσο, σε χώρους που επισκέπτεται καθημερινά πολύς κόσμος υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες: Όπως το να μετατρέπονται οι γλάστρες σε... τασάκια για αποτσίγαρα. Το συγκεκριμένο πρόβλημα αντιμετώπιζε η εικονιζόμενη γλάστρα στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, ώσπου αναγκάστηκε να υπενθυμίζει γραπτώς πως... "δεν είμαι τασάκι"!

Για όσους θα ήθελαν ή για όσους έχουν Ζάμια στο σπίτι τους είναι χρήσιμο να γνωρίζουν επιπλέον πως:

* Της αρέσει το φωτεινό περιβάλλον, αν και τα πάει εξίσου καλά και σε σκιερά σημεία. Αυτό που σίγουρα δεν ανέχεται είναι η άμεση επαφή με τις ηλιακές ακτίνες.

* Η Ζάμια χρειάζεται πολύ ελαφρύ χώμα, ώστε να μην κρατάει υγρασία. Καλή ιδέα επίσης είναι η τοποθέτηση ελαφρόπετρας στον πυθμένα της γλάστρας για να πετύχουμε σωστή αποστράγγιση.

* Η κατάλληλη εποχή για να πολλαπλασιάσουμε την Ζάμια είναι η Άνοιξη. Μπορούμε να την πολλαπλασιάσουμε εύκολα χωρίζοντας απλά τους κονδύλους της.

* Έχει μεγάλη ανθεκτικότητα σε εχθρούς και ασθένειες.

* Το μόνο που μπορεί να την σοκάρει είναι το υπερβολικό νερό, το οποίο προκαλεί σάπισμα στις ρίζες της.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved