Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι όντως η πιο μελαγχολική Δευτέρα;

Για πολλούς η Δευτέρα είναι η πιο... δύσκολη ημέρα της εβδομάδας, καθώς σηματοδοτεί το τέλος του Σαββατοκύριακου και την επιστροφή στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Όμως, λέγεται πως υπάρχει μια Δευτέρα, η οποία είναι η πιο μελαγχολική απ' όλες τις Δευτέρες του χρόνου. Η Δευτέρα αυτή είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, η οποία και αποκαλείται και Blue Monday. Τη συγκεκριμένη Δευτέρα, οι άνθρωποι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου. Ακόμα και από τις Δευτέρες του Νοεμβρίου, δηλαδή του πιο μελαγχολικού μήνα του χρόνου.

Η ιδέα γεννήθηκε το 2005, όταν ο ακαδημαϊκός Dr. Cliff Arnall χρησιμοποίησε μια εξίσωση για να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μέρα έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο. Κάτι ο άδειος τραπεζικός λογαριασμός μετά τις γιορτές, ο κακός καιρός του Ιανουαρίου, κάτι το μεγάλο χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από τις επόμενες γιορτές, επιβαρύνουν την ψυχολογία μας και κάπως έτσι προέκυψε και η Blue Monday.

Η πρώτη Blue Monday στην ιστορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2005, και ουσιαστικά σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία, οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο συνειδητοποιούν πόσο εκτός στόχων και προγράμματος είναι και νιώθουν μία βαθιά μελαγχολία.

Οι υποστηρικτές...

Τον Dr. Cliff ήρθαν να υποστηρίξουν και άλλοι επιστήμονες. Η διατροφολόγος Alison Clark υποστηρίζει πως ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις και τη σκληρή πραγματικότητα μετά τη χαλάρωση των εορτών.

Η βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Οι επικριτές...

Ωστόσο, η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη θεωρία, χαρακτηρίζοντας άκυρη επιστημονικά την συγκεκριμένη εξίσωση.

Για να πάμε κόντρα στη μελαγχολία της Blue Monday, μπορούμε να θέσουμε νέους στόχους, να προγραμματίσουμε τις επόμενες διακοπές, να δούμε φίλους, να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, ή να αφιερώσουμε χρόνο σε κάτι που μας ευχαριστεί πραγματικά. Μπορούμε να δούμε τη φωτογραφία του Στέφανου Ραπάνη και να σκεφτούμε πως πάντα η πιο σκοτεινή ώρα της ημέρας είναι ακριβώς πριν την αυγή!

Η ζωή είναι ωραία, ακόμα και με τις μελαγχολίες της!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσει η καθημερινή φιλοσοφία, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.