Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τoίχος πάχους 11 μέτρων στον Κούλε!

Το φρούριο Κούλε, το καμάρι του Ηρακλείου, είναι εντυπωσιακό όπως και να το δει κανείς... Παρόλα αυτά, αν δεν το δει κάποιος από κοντά είναι δύσκολο να πιστέψει το πάχος που έχουν οι τοίχοι του: 11 μέτρα, όπως μάθαμε κατά την ξενάγησή μας από την συγγραφέα-ξεναγό Αθηνά Σφακάκη!

Μόλις εισερχόμαστε στο φρούριο δεξιά, η αρχιφύλακας μας είχε ανοίξει μια από τις κανονιοθυρίδες του κάστρου: Αυτή που εμείς βλέπουμε στη φωτογραφία... Αυτή που σήμερα βλέπει στο καφέ Μαρίνα και που κάποτε έβλεπε απέναντι στο μικρό Κούλε, που δεν υπάρχει πια...

Φαίνεται απίστευτο, αλλά το μήκος της συγκεκριμένης κανονιοθυρίδας είναι 11 μέτρα! Όσο δηλαδή είναι το πάχος του εξωτερικού τοίχου του Κούλε... Σχολίαζαν τότε οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην ξενάγηση το γεγονός αυτό... Απορούσαν πως ακούγεται κατά καιρούς πως το φρούριο "είναι έτοιμο να πέσει" και άλλα τέτοια, τη στιγμή που είναι πάνω σε φυσικό βράχο και τη στιγμή που έχει την κατασκευή που έβλεπαν με τα μάτια τους.

Εμείς ειδικοί στις... αυτοψίες δεν είμαστε, οπότε προχωράμε, σ' αυτά που ξέρουμε: Συνολικά στο φρούριο υπάρχουν 18 κανονιοθυρίδες στο ισόγειο και 25 στον 1ο όροφο. Κι αυτό στοιχείο πολύ εντυπωσιακό...

Και μια που μιλάμε για τον ακοίμητο φρουρό του Ηρακλείου να αναφέρουμε ακόμα ότι η λέξη "κούλες" προέκυψε με τα χρόνια και αποτελεί παραφθορά των λέξεων Su Koulesi (Σου-κουλεσί) σημαίνει στα τουρκικά "Φρούριο της Θάλασσας".

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services