Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το παλιό ξενοδοχείο «Κρέτα»...

Κάνοντας το βολταράκι μας στο κέντρο του Ηρακλείου, συναντήσαμε στην αρχή της οδού Ανωπόλεως, το υπέροχο κτίριο της φωτογραφίας. Ευτυχώς ήταν μαζί μας η αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα και μπορέσαμε να μάθουμε κάτι παραπάνω για ιστορία του παλιού αρχοντικού...

Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο «Κρέτα» που χτίστηκε το 1852 και έχει καταπληκτική διαρρύθμιση, σύμφωνα με άτομα που το έχουν επισκεφτεί.

Το σαχνισί - σκεπαστός εξώστης

Ένα από τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του εν λόγω κτιρίου είναι το σαχνισί. Ο σκεπαστός εξώστης δηλαδή, απομεινάρι από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Το σαχνισί δημιουργεί πρόσθετο ωφέλιμο χώρο στον όροφο, βοηθά τον έλεγχο της εισόδου και του δρόμου μπροστά από το σπίτι, μα και δίνει την ευκαιρία στις εσώκλειστες μουσουλμάνες να βλέπουν τι γίνεται στον έξω κόσμο...

Κηρυγμένο διατηρητέο από το 1980...

Από το 1980 είναι κηρυγμένο διατηρητέο, πράγμα που σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης του υποχρεούται να μην προβαίνει σε αυθαίρετες ενέργειες που παραλλάζουν το κτήριο ή που το διαβρώνουν, είτε ολόκληρο, είτε προς τα ιδιαίτερα καλλιτεχνικά του χαρακτηριστικά.

Η όποια συντήρηση γίνεται με άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ενώ φυσικά απαγορεύεται η κατεδάφιση για ανέγερση νέων πολυκατοικιών στη θέση των διατηρητέων.

Η διατήρηση του πολιτιστικού περιβάλλοντος είναι ευχής έργον για την πόλη και τους πολίτες, αλλά -προφανώς- περιορίζει τις δυνατότητες του ιδιοκτήτη σχετικά με την αξιοποίηση της περιουσίας του. Προκειμένου να υπάρξει μια εξισορρόπηση της σχέσης οφέλους - ζημιάς τα διατηρητέα που είναι κλειστά απαλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ παράλληλα δεν υπάγονται στο δεσμευτικό καθεστώς των εμπορικών μισθώσεων (αντιμετωπίζονται ως κοινές αστικές μισθώσεις).

Οφέλη... διατηρητέων!

Ένα άλλο όφελος προκύπτει από την δυνατότητα λήψης χαμηλότοκου και μακροπρόθεσμου τραπεζικού δανείου για την επισκευή ή αποκατάσταση του κτηρίου, που προορίζεται για κατοικία, τα οποία φέρουν επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού κατά 50% για δάνεια μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Οι δεδουλευμένοι τόκοι αυτών των δανείων εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ υπάρχει μείωση 30% στον φόρο μεταβίβασης, δηλαδή σε περιπτώσεις κληρονομιών ή πώλησης. Επίσης φορολογούνται με μειωμένο συντελεστή ΦΑΠ.

Κατά καιρούς τρέχουν και διάφορα προγράμματα, τα οποία όμως στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν φορείς ή νομικά πρόσωπα, και όχι τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες. Ίσως γι' αυτό μπαίνει πωλητήριο πανελλαδικά σε πολλά διατηρητέα, πράγμα που είχε ακουστεί και για το όμορφο παλιό ξενοδοχείο "Κρέτα"...

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services