Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο τεκές του λόφου της Βίγλας...

Πήγαμε βολταράκι στην πλατεία της Βίγλας πριν από μερικές ημέρες και θυμηθήκαμε πως στο σημείο που βλέπουμε στη φωτογραφία υπήρχε κάποτε ένας οθωμανικός τεκές, ο οποίος σήμερα δε σώζεται.

Κάτι που δε γνωρίζει πολύς κόσμος είναι πως οι τεκέδες ήταν στην πραγματικότητα Οθωμανικά Μοναστήρια και όχι κακόφημα στέκια.

Γιατί, όμως, ο όρος "τεκές" έχει πάρει άλλο νόημα στις μέρες μας; Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα η λέξη τεκές χρησιμοποιείται και για να περιγράψει τα χασισοποτεία, αλλά και γενικά χώρους γεμάτους με καπνό από τσιγάρο. Στα ρεμπέτικα τραγούδια γίνεται συχνή αναφορά σε τεκέδες, καταγώγια που σύχναζαν χασισοπότες.

Όπως μαθαίνουμε, οι δερβίσιδες για να έρθουν σε έκσταση και να κάνουν αυτές τις πολλαπλές στροφές γύρω από τον εαυτό τους και όσα άλλα προβλέπονται από το ρόλο τους, συχνά κάπνιζαν χασίς. Οι πυκνοί καπνοί, που μερικές φορές έβγαιναν και έξω, από τα μοναστήρια, έκαναν τους χριστιανούς να προσδόσουν στη λέξη τεκές τη σημερινή της έννοια.

Τεκέδες υπήρχαν αρκετοί στο Οθωμανικό Ηράκλειο. Ο συγκεκριμένος της Βίγλας υπολογίζεται πως βρισκόταν στο βοριοδυτικό τμήμα της Πλατείας, ανηφορίζοντας λίγο πιο πάνω και δεξιά από την είσοδο της Ενετικής Πύλης Βιτούρι.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services