Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας παράδεισος με ιστορία αιώνων!

Πραγματικά αν δεν έχει βρεθεί κάποιος μια ηλιόλουστη Κυριακή στην πλατεία της Βίγλας στο Ηράκλειο, δεν πρόκειται να πιστέψει πως ο συγκεκριμένος αστικός παράδεισος βρίσκεται μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από τα Λιοντάρια!

Παλιότερα η περιοχή της Βίγλας παλιά λεγόταν και Καλλιθέα. Η πλατεία της Βίγλας που βλέπουμε στη φωτογραφία είναι ουσιαστικά το ισόπεδο του προμαχώνα Βιτούρι. Ο προμαχώνας Βιτούρι σε αντίθεση με τον προμαχώνα του Μαρτινέγκο δεν είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από την πολιορκία των Τούρκων, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί εύκολα.

Λίγο παρακάτω βρίσκεται και η Πύλη Βιτούρι, στην οποία γίνονται κατά διαστήματα εκθέσεις ζωγραφικής και άλλα καλλιτεχνικά γεγονότα. Η Πύλη Βιτούρι είναι σήμερα κλειστή για το κοινό (όπως και οι λοιπές πύλες του Ηρακλείου) και ανοίγει μόνο για προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Τα σπιτάκια που βρίσκονται "σκαρφαλωμένα" στο λοφακι της Βίγλας, πολλά από τα οποία κρύβουν με το πίσω μέρος τους το ενετικό τείχος, είχαν κατοικηθεί πρώτη φορά από πρόσφυγες. Τους είχε παραχωρηθεί λίγη γη για να χτίσουν εκεί, όπως έγινε και σε ομάδα σεισμόπληκτων. Στο παρελθόν υπήρξε πρόταση να κατεδαφιστούν τα σπιτάκια της Βίγλας, ώστε να φανεί το ενετικό τείχος, τελικά όμως επικράτησε η σκέψη να διατηρηθούν ως ένας από τους ελάχιστους προσφυγικούς πυρήνες του Ηρακλείου.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services