Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δίνοντας σχήμα στις μουριές...

Μας αρέσουν οι μουριές! Μας αρέσει που αναπτύσσονται γρήγορα, που μπορούμε να πλέξουμε τα κλαδιά μουρνιών που έχουμε φυτέψει κοντά και να δημιουργήσουμε ολοπράσινες "καμάρες". Γενικά, η μουριά αντέχει στο κλάδεμα και μπορεί να πάρει τα πιο διαφορετικά σχήματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχηματίσει φράχτες ή να καλύψει καφασωτά και πέργολες.

Πως, όμως, γίνονται όλα αυτά ποτέ δεν είχαμε αναρωτηθεί! Απλώς απολαμβάναμε και υπολογίζαμε πως κάποιος πολύ μάστορας κλαδευτής βρίσκεται πίσω από κάθε ωραία διαμορφωμένο σχήμα!

Τελικά, η αλήθεια έμελλε να αποκαλυφθεί σε κάποιο από τα βολταράκια μας στην Κρήτη. Αν τη μουρνιά την αφήσουμε να αναπτυχθεί θα πάει προς τα πάνω, το φυσιολογικό δηλαδή. Αν θέλουμε να μας κάνει "καμάρες" ή "κρεβατίνες" τότε τα κλαδιά πρέπει να αρχίσουν να αναπτύσσονται προς τα πλάγια.

Και πως γίνεται αυτό; Με τα μπουκάλια! Γεμίζουμε πλαστικά μπουκάλια με νερό: Το νερό δεν πρέπει να είναι πολύ (για να μην κινδυνεύει να σπάσει το κλαδί) μα ούτε και λίγο (ώστε να μην του δίνει το βάρος που χρειάζεται για να λυγίσει. Τα μπουκάλια δένονται στα κλαδιά με πάγκο και μετά απλώς περιμένουμε...

Καθώς τα κλαδιά μεγαλώνουν έχουμε τη δυνατότητα να μετακινώντας τα μπουκάλια ή προσθέτοντας νερό, να πάμε τα κλαδιά της μουρνιάς ακριβώς εκεί που θέλουμε...

Προ της επελάσεως του πλαστικού, όπως μάθαμε, η ίδια δουλειά γινόταν στην Κρήτη με σπάγκο στον οποίο αντί μπουκάλια, έδεναν πέτρες!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services