Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σποράκια τα αγαπημένα!

Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους. Και μπορεί σήμερα να το βρίσκουμε στις σαλάτες μας, στα κριτσίνια μας και στα ψωμιά μας, όμως, πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια -τα γνωστά στην καθομιλουμένη απλά ως "σποράκια"- καταναλώνονταν μόνο με ένα τρόπο: Τσίκι-τσίκι φτου!

Τότε δε γνωρίζαμε πως τα σποράκια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως Βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, σελήνιο, θειαμίνη (Β1), φυλλικό οξύ, χαλκό, φυτοστερόλες και πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Πως η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Πως η θειαμίνη (Βιταμίνη Β1) βοηθάει στην παραγωγή νουκλεϊκών οξέων που είναι δομικά στοιχεία του DNA. Δεν ξέραμε πως ο χαλκός που περιέχουν βοηθάει στην βελτίωση του δέρματος και των μαλλιών. Ούτε πως τα μονοακόρεστα και πολυακόρετσα λιπαρά οξέα τους προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τότε τρώγαμε σποράκια απλώς επειδή μας άρεσαν! Στο διάλλειμα από το φροντιστήριο, στις αυτοσχέδιες βεγγέρες, στο γήπεδο, στη βόλτα, στο σινεμά, παντού! Τρώγαμε πολλά σποράκια γενικά... Ήταν και φθηνά... Θυμόμαστε να μας γεμίζουν ένα μεγάλο σακούλι σποράκια με τη σέσουλα και να πληρώνουμε από 10 δραχμές ως 100 δραχμές ανάλογα με τη χρονολογία...

Σήμερα αγοράζουμε σποράκια πολύ ακριβότερα (όπως και τα πάντα άλλωστε) παρά το γεγονός πως οι μισθοί πέφτουν ολοένα και περισσότερο. Αλλά δεν πειράζει... Τρώμε πολλά σποράκια και ευχόμαστε να χαλαρώσουν τα νεύρα μας χάρη στο μαγνήσιο που αυτά περιέχουν!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services