Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμαρτία να κόβουμε τέτοια δέντρα...

Στην Κρήτη υπάρχουν δεκάδες αρχαία ελαιόδεντρα. Αρκετά από αυτά τα ελαιόδεντρα ζουν πάνω από 1.500 χρόνια. Και όχι μόνο ζουν, αλλά εξακολουθούν και να μας προσφέρουν τους καρπούς τους...

Δυστυχώς, πολλοί Κρητικοί δεν αντιλαμβάνονται την αξία των δέντρων αυτών. Με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την εξασφάλιση καυσόξυλων παρατηρείται εδώ και κάποια χρόνια μια "γενοκτονία" των αρχαίων ελαιοδέντρων.

Το γεγονός αυτό οδήγησε το 2009 τους πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης σε μία προσπάθεια καταγραφής των αρχαίων ελαιόδεντρων. Συγχρόνως ενημέρωναν τους κατοίκους του νησιού για τη σημασία της περιουσίας τους...

Η προσπάθεια της καταγραφής στέφθηκε από επιτυχία, της ενημέρωσης, όμως, χρειάζεται ακόμα δουλειά. Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Πέλλα Λασιθιωτάκη, που ασχολείται ενεργά με τη διάσωση των αρχαίων ελαιοδέντρων της Κρήτης:

"Προχωρούν και φέτος με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες κοπής δέντρων από ανθρώπους που είτε τα πουλούν είτε απλά θέλουν να εξασφαλίσουν ξύλα για να ζεσταθούν το χειμώνα. Δεν λέμε να μην κλαδεύουν, ακόμα και να εκριζώνουν τα δέντρα τους όσοι ιδιοκτήτες το επιθυμούν ή φροντίζουν για τη ζεστασιά τους, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Η περιουσία άλλωστε είναι δική τους, ότι θέλουν την κάνουν!

Αυτό που λέμε είναι να μην εκριζώνουν τις παλιές, τις υπεραιωνόβιες, τις πολύ μεγάλες ελιές. Τις ελιές που σεβάστηκαν οι προηγούμενες γενιές. Οι γενιές που επίσης πέρασαν κρύο, κακουχίες, ακόμα και πολέμους! Οι πρόγονοί μας τις σεβάστηκαν. Μην τις λεηλατήσει η δική μας η γενιά. Ας παραδώσουμε στην επόμενη γενιά αυτά τα μνημεία της φύσης, έτσι όπως τα παραλάβαμε από την προηγούμενη".

Το αρχαίο ελαιόδεντρο της φωτογραφίας μας...

Το ελαιόδεντρο που βλέπουμε στη φωτογραφία έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σαν «Μνημειακό», λόγω της ιδιαιτερότητας του σχήματος και της αισθητικής του ανάγλυφου του κορμού του.

Το δέντρο βρίσκεται στην θέση Καρδαμιανά, κοντά στο χωριό Γέννα του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου. Ανήκει στον Εμμ. Αντ. Σφακιανάκη και είναι ποικιλίας Θρουμπολιάς εμβολιασμένης σε υποκείμενο Αγριελιάς.

Ο κορμός του δέντρου έχει ειδικό σχήμα και ιδιαίτερη αισθητική. Αρχικά δίνει εντύπωση τεσσάρων δέντρων πολύ κοντά μεταξύ τους. Εύκολα όμως διαπιστώνεται ότι πρόκειται περί ενός δέντρου με μεγάλη κεντρική βάση από την οποία εκφύονται τέσσερεις διαφορετικοί κύριοι βραχίονες, ενώ φαίνεται ότι υπήρχαν και άλλοι δύο οι οποίοι έχουν αφαιρεθεί.

www.voltarakia.gr