Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γιάννης Ζαϊμάκης μας λέει ιστορίες από το παρελθόν...

Tην Τετάρτη 3 Απριλίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε νέες «Μικρές ιστορίες της πόλης» στην αίθουσα «Θεοτοκόπουλος» Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου (2ος όροφος).

Αυτή τη φορά θα μας τις διηγηθεί ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Ζαϊμάκης.
 

Γιαννης Ζαιμακης

Η ομιλία του έχει τίτλο: "Μουσικοί, αοιδοί και έμφυλες αταξίες στα καφέ αμάν στα χρόνια της αυτονομίας της Κρήτης".
 
Μια μικρή γεύση από την ομιλία του καθηγητή: "Στα χρόνια της Αυτονομίας της Κρήτης μπουλούκια με αοιδούς, μουσικούς και αρτίστες από λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου επισκέπτονταν τις πόλεις της Κρήτης και μαζί με ντόπιους Μουσουλμάνους και Χριστιανούς μουσικούς διασκέδαζαν  το ετερόκλητο κοινό ενός νέου θεσμού οργανωμένης ψυχαγωγίας, του καφωδείου. 
 
Χρονογραφήματα στον τύπο, λογοτεχνικά κείμενα και προφορικές μαρτυρίες για τα ‘ανατολίτικα’ καφέ αμάν και τα δυτικότροπα καφέ σαντάν αποκαλύπτουν τους φόβους της αστικής κοινωνίας για τα περιπαθή ανατολίτικα άσματα, τις ανάλαφρες παραστάσεις στο σκηνικό διάκοσμο των καφέ σαντάν και τις νεωτερικές πρακτικές σεξουαλικής ψυχαγωγίας στα ‘σεπαρέ’ που παραβίαζαν τους κώδικες αστικής ευπρέπειας, απειλούσαν τις εθνικές παραδόσεις και είχαν βλαβερές συνέπειες στην «ζωηράν νεολαία». Ο μικρόκοσμος του καφέ αμάν συνιστά ένα προνομιακό χώρο θέασης της πολιτισμικής καθημερινότητας της Καστρινής κοινωνίας που ανοίγει ρωγμές δοκιμάζει, επιβεβαιώνει ή και υπονομεύει  το κυρίαρχο σύστημα ηθικής και αναδεικνύει μια μικρο-ιστορία της έμφυλης καταπίεσης και των απαγορευμένων πόθων που σφίγγονται στο στενό πλαίσιο των ηθών της εποχής". 
 
Η σειρά των ομιλιών «Μικρές ιστορίες της πόλης» διοργανώνεται από την αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου και τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 
 
Για το στόχο τους, οι διοργανωτές αναφέρουν τα εξής: "Στις «Μικρές ιστορίες της πόλης», αναδεικνύονται και αποκαλύπτονται γεγονότα, ιστορικές περίοδοι, προσωπικότητες που σημάδεψαν τη ζωή της πόλης με τον πλούσιο πολυπολιτισμικό  χαρακτήρα και  άγνωστες  ή ξεχασμένες στιγμές της που θα μας αφηγηθούν γνώστες της μικροϊστορίας της.   
 
Οι διαλέξεις αυτές απευθύνονται στο κοινό του Ηρακλείου και ιδίως στους νέους ανθρώπους με στόχο να γνωρίσουμε, να διδαχτούμε και να εμπνευστούμε από αυτές". 
  
www.voltarakia.gr 
 
Φωτογραφία της Βικελαίας: Στέφανος Ραπάνης - Αll rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι ιστορίες από το παλιό Ηράκλειο ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.