Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί τα σκυλιά βγάζουν το κεφάλι τους από το παράθυρο;

Πάνω σε ένα βολταράκι οικογενειακό πέσαμε πρόσφατα. Ήταν τόσο γλυκό το στιγμιότυπο που δε μπορούσαμε να μην το αποτυπώσουμε… 
 
Με την ευκαιρία μας δημιουργήθηκε η απορία: Γιατί τα περισσότερα σκυλιά βγάζουν το κεφαλάκι τους έξω από τα αυτοκίνητα όταν αυτά κινούνται; Και μάλιστα ανεξαρτήτου ράτσας, φύλου, ηλικίας κλπ; Τους αρέσει να τα χτυπάει ο αέρας στο πρόσωπο; Καταπολεμούν τη ναυτία; Δε θέλουν να χάσουν τίποτα από τη διαδρομή; Πραγματικά αναρωτιόμαστε…
 
Κάποτε θα μέναμε με την απορία, όμως, πλέον το διαδίκτυο έχει όλες τις απαντήσεις! Μάθαμε, λοιπόν, πως (ναι, ναι) έχει γίνει έρευνα (και) γι’ αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της (πηγή: www.coolweb.gr) τα σκυλιά ταξιδεύουν με το κεφάλι έξω από το παράθυρο γιατί με αυτό τον τρόπο μυρίζουν καλύτερα!
 
Όπως αναφέρεται: «Ως γνωστόν, η όσφρηση στα σκυλιά είναι η πιο διαδεδομένη από όλες τις αισθήσεις τους.
 
Έτσι, όπως ακριβώς ένας άνθρωπος παρακολουθεί ένα τοπίο ή μια διαδρομή έχοντας οπτική επαφή από το παράθυρο του αυτοκινήτου, τα σκυλιά το κάνουν αυτό με τη μύτη τους. Πολλές φορές μάλιστα, αν αφήσουμε ανοιχτή μόλις μια χαραμάδα στο παράθυρο, τότε το σκυλί θα κολλήσει την μύτη του εκεί, προσπαθώντας να αντλήσει όσες περισσότερες πληροφορίες μπορεί για το εξωτερικό περιβάλλον.
 
Και επειδή το περιβάλλον αλλάζει καθώς το αυτοκίνητο κινείται, τα σκυλιά μπορούν να αναγνωρίσουν μέσω της όσφρησης όχι μόνο που βρίσκονται σε κάποια δεδομένη στιγμή (πχ έξω από κάποιο πάρκο, μια πλατεία κλπ), αλλά και ολόκληρες διαδρομές!
 
Τύφλα να 'χει το GPS δηλαδή»!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services