Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η παλιά φυματική κλινική Μανδαλενάκη στα Σπήλια...

Ο ιατρός Μανώλης Μανδαλενάκης γεννήθηκε στο 1903 στις Κορφές Μαλεβιζίου. Πατέρας του ήταν ο Νίκος Μανδαλενάκης και μητέρα του η Αικατερίνη Πατραμάνη.

Υπήρξε αριστούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη φυματιολογία στο Στρασβούργο.
 
Τα χρόνια που σπούδαζε ο Μανδαλενάκης η φυματίωση ήταν μια μεταδοτική λοιμώδης ασθένεια που "χτυπούσε" τους πνεύμονες και συχνά αποδεικνυόταν θανατηφόρα.
 
Τα κλασικά συμπτώματα της φυματίωσης είναι ο χρόνιος βήχας με ίχνη αίματος στα πτύελα, ο πυρετός, η νυχτερινή εφίδρωση και η απώλεια βάρους. Η φυματίωση (ΤΒ) ονομάστηκε στο παρελθόν «σαράκι», λόγω της απώλειας βάρους που υφίσταντο οι πάσχοντες... 
 
Πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο κατά της φυματίωσης, τα ιατρικά πρωτόκολλα προέβλεπαν την εισαγωγή των ασθενών σε σανατόρια. 
 
Τα σανατόρια ήταν ιατρικές μονάδες στις εξοχές, μέσα σε πολύ πράσινο. Το σκεπτικό της ίδρυσής τους ήταν πως μια δίαιτα με ξεκούραση και καλή διατροφή προσέφερε την καλύτερη ευκαιρία στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να θεραπευτεί.
 
Ήταν πολύ συνηθισμένο να βρίσκονται τα σανατόρια σε εκτάσεις που ήταν κατάφυτες από πεύκα, καθώς επιστεύετο πως αυτά ευνοούσαν την παραγωγή αντιγόνων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 

φυματική κλινική μανδαλενάκηη

 
Όταν ο Μανδαλενάκης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Στρασβούργο, αποφάσισε να ιδρύσει το δικό του σανατόριο στην Κρήτη. 
 
Αυτό συνέβη το 1934 οπότε και άρχισε να λειτουργεί η μονάδα υγείας "Αγία Ειρήνη" στα Σπήλια. Σήμερα είναι γνωστή ως η "παλιά φυματική κλινική Μανδαλενάκη".
 

φυματική κλινική μανδαλενάκη 5

 
Το σανατόριο διέκοψε τη λειτουργία του κατά την περίοδο της Κατοχής, οπότε και επιτάχθηκε από τους Γερμανούς. Ο γιατρός Μανδαλενάκης πήρε μέρος στην Αντίσταση και αργότερα διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όταν έμαθε πως ένας Έλληνας είχε δώσει το όνομά του στον εχθρό.
 
Επιστρέφοντας στην Κρήτη, μετά την απελευθέρωση, συνέχισε τη λειτουργία της κλινικής ως το 1962. Είχε βρεθεί στο μεταξύ το αντιφυματικό εμβόλιο και η ανάγκη θεραπείας των φυματικών ήταν ολοένα και μικρότερη...
 

φυματική κλινική μανδαλενάκη 2

 
Σήμερα η "παλιά φυματική κλινική Μανδαλενάκη" είναι ένα ερειπωμένο κτίριο που στους περισσότερους δεν λέει τίποτα... Η ιστορία του είναι γνωστή σε λίγους ανθρώπους.
 
Μεταξύ αυτών ο Δημήτρης Κουτουλάκης, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την κλινική, τη φωτογράφησε και μας έδωσε την ιδέα για την παρούσα ανάρτηση.
 
Όπως μας ενημερώνει: "Ο σημερινός ιδιοκτήτης του ακινήτου Εμμανουήλ Ν. Κουτουλάκης, με καταγωγή από τις Αρχάνες, φιλοδοξούσε να το μετατρέψει σ΄ένα μόνιμο εκθεσιακό κέντρο πινάκων ζωγραφικής του διάσημου Έλληνα ζωγράφου Γεράσιμου Σταματελάτου (1898-1987)".
 
www.voltarakia.gr 
 
Κείμενο: Ελένη Σταυρουλάκη
 
Φωτογραφίες και ιδέα για το κείμενο: Δημήτρης Κουτουλάκης.

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι ιστορίες από τα παλιά ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.