Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Άτλας... στη Λότζια!

Τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο φιλοξενείται ο... Άτλας! Ή μάλλον για την ακρίβεια φιλοξενείται ένας ευρηματικός καλλιτέχνης δρόμου, ο οποίος παριστάνει τον Άτλαντα.

Το στέκι του είναι η Λότζια και η παρουσία του πολύ προσεγμένη με αποτέλεσμα να μαγνητίζει τα βλέμματα των περιστικών. Τον είδαμε σε αναρτήσεις στο facebook, σε φωτογραφίες παιδιών στα κινητά, τώρα τον βλέπουμε και σε φωτογραφίες του Στέφανου Ραπάνη! Μπορούμε να πούμε πως άργησε κιόλας ο φωτογράφος μας...

Σε κάθε περίπτωση εμάς οι καλλιτέχνες του δρόμου μας αρέσουν πολύ. Νοιώθουμε πως δίνουν μια ζωντάνια και μια άλλη αίσθηση στην πόλη! Όχι μόνο στο Ηράκλειο... Σε κάθε πόλη...

Ο Άτλας κατά τη μυθολογία...

Μια που όπως καλά γνωρίζουμε, όμως, τα βολταράκια μας είναι και διδακτικά, πάμε να μάθουμε από τη Wikipedia λίγα πράγματα για τον Άτλαντα κατά τη μυθολογία;

Στην ελληνική μυθολογία, λοιπόν και κατά τον Ησίοδο, ο Άτλας ήταν υιός του Ιαπετού και της Ωκεανίδας Κλυμένης και αδέλφια του ήταν ο Προμηθέας, ο Επιμηθέας και ο Μενοίτιος, οι γνωστοί «Ιαπετίδες».

Κατά την Τιτανομαχία υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων) και, μάλιστα, ο δυνατότερος και ο πλέον επιδέξιος. Όμως μετά τη νίκη του, ο Δίας τον τιμώρησε για πάντα υποχρεώνοντας τον να φέρει στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο (Ουρανό, βλέπε και ουράνια σφαίρα).

Επειδή τη "θεία τιμωρία" ετούτη την υπέμενε με θαυμαστή και παραδειγματική εγκαρτέρηση, έλαβε το όνομα Άτλας (εκ του στερητικού α και του τλάν = τα πάντα υπομένοντας). Για τον λόγο αυτόν, στεκόταν επί της κορυφής μεγάλου όρους της Αφρικής, το οποίο πήρε το όνομά του.

Εκεί τον βρήκε ο Ηρακλής όταν τον «πρόσταξε» ο Ευρυσθέας να φέρει τα μήλα των Εσπερίδων τα οποία, κατά συμβουλή του Προμηθέα, δεν ήθελε να πάει ο ίδιος στον κήπο των Εσπερίδων, αντικατέστησε τον Άτλαντα στα βαριά καθήκοντά του για όσο χρόνο εκείνος θα έλειπε. Όταν, όμως, ο Άτλας επέστρεψε με τους πολύτιμους καρπούς δεν ήθελε να κρατήσει, πλέον, τον ουράνιο θόλο. Τότε ο Ηρακλής, προσποιούμενος πως χρειάζεται βοήθεια για να κρατήσει τον θόλο σταθερότερα, εξαπάτησε τον Άτλαντα, αφήνοντάς του όλο το βάρος κι έτσι ετούτος εξακολούθησε την αιώνια τιμωρία του.

Τον καημένο τον Άτλαντα...

www.voltarakia.gr