Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα λεοντόψαρα αρχίζουν να μπαίνουν στο πιάτο μας

Πρόσφατα στον πάγκο των ψαράδων είδαμε να διατίθεται προς πώληση, ανάμεσα στα άλλα και ένα λεοντόψαρο. Καθώς διαλέγαμε βραστόψαρα για κακαβιά, ο πωλητής μας πρότεινε να πάρουμε (και) το λεοντόψαρο υποσχόμενος μάλιστα να μας το καθαρίσει ο ίδιος...

Το λεοντόψαρο είναι "ξενικό είδος". Ανήκει σ' αυτά που έφτασαν στα μέρη μας από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας της Μεσογείου.
 
Συγκεντρωτικά όλα τα ψάρια, μαλάκια, γαρίδες, καβούρια που φτάνουν στη Μεσόγειο μ' αυτό τον τρόπο, λέγονται "λεσεψιανοί μετανάστες".
 
Ο ρυθμός εισόδου των «λεσεψιανών μεταναστών» αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η μέση θερμοκρασία της Μεσογείου. Δηλαδή, κάθε χρονιά εισβάλλει στη Μεσόγειο μεγαλύτερος αριθμός ειδών απ’ ότι το προηγούμενο έτος.
 
Λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα, γερμανοί και όχι μόνο, προκαλούν πονοκέφαλο σε ψαράδες και πολιτεία. Οι επιπτώσεις της εμφάνισής τους στα νερά της Μεσογείου έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, ενώ απειλούν αλιεία και τουρισμό.
 
Κάποια από τα είδη αυτά είναι επικίνδυνα, άλλα έχουν εμπορική αξία, ενώ άλλα μπορούν να φτάσουν στο τραπέζι μας αν έχουν καθαριστεί όπως πρέπει από ανθρώπους που ξέρουν. Ένα από τα είδη αυτά είναι και το λεοντόψαρο.
 
Το λεοντόψαρο συναντάται σε μέρη που συνήθως υπήρχαν ροφοί, στήρες κ.λπ. Καταγράφηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά ύδατα το 2009, στη Ρόδο. Η αδηφαγία του επηρεάζει ντόπια είδη  θαλασσινών, π.χ. τις γόπες τις οποίες εξαφανίζει. Όπου πάνε, κατακτούν το χώρο, διώχνουν τα άλλα είδη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...
 
Προσπάθειες να μάθουμε να τρώμε το λεοντόψαρο
 
Το Σεπτέμβριο του 2023, ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης είχε μαγειρέψει συνταγές με λεοντόψαρα και μπλε καβούρια, στο πλαίσιο εκδήλωσης που είχε γίνει από την Αναπτυξιακή Λασιθίου.  
 
Αυτή είναι μια μόνο από τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να μάθουμε να καταναλώνουμε το λεοντόψαρο. Πρόκειται για ένα νόστιμο ψάρι, του οποίου η γεύση μοιάζει με αυτή της σκορπίνας. Για το λόγο αυτό γίνεται ωραία σούπα μεταξύ άλλων.
 
Τα λεοντόψαρα, για να τα καταναλώσει κανείς, πρέπει να αφαιρέσει τα αγκάθια, κάτι που γίνεται εύκολα. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως το λεοντόψαρο δεν έχει καμία σχέση με το λαγοκέφαλο που είναι δηλητηριώδες ψάρι, το οποίο δεν πρέπει να καταναλώνεται από τον κόσμο...
 
Εάν συνηθίσουμε να τρώμε τα λεοντόψαρα, αυτό είναι κέρδος για το θαλάσσιο περιβάλλον, για τους ψαράδες, αλλά και για εμάς μια που πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό ψάρι, με μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης.
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφία λεοντόψαρου σε πάγκο ψαράδων: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα χρήσιμα νέα, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω