Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια σκάλα... παράδειγμα!

Μια σκάλα, διαμορφωμένη έτσι, ώστε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, είναι η σκάλα που εντοπίσαμε με χαρά στο 4ο γυμνάσιο Ηρακλείου. Το ψυχρό λευκό μάρμαρο χρησιμοποιήθηκε ως καμβάς για να ζεστάνει τις ψυχές των παιδιών σε μια εποχή που κυριαρχούν το ατομικό συμφέρον, ο ανταγωνισμός, ο εγωκεντρισμός...

Όμορφα μηνύματα, όπως: "Αγαπάμε". "Είμαστε αληθινοί". "Δίνουμε ευκαιρίες". "Χαιρόμαστε". "Ονειρευόμαστε". "Προσπαθούμε". "Είμαστε φίλοι". "Μαθαίνουμε". "Συγχωρούμε". "Είμαστε οικογένεια"... Όλα όσα είναι σπουδαιότερα κι από το πιο σπουδαίο μάθημα, είναι εκεί. Αποτυπωμένα στη σκάλα. Οι μαθητές τα βλέπουν ξανά και ξανά, ώσπου να τα αποτυπώσουν και μέσα τους.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως τα λόγια και τα μηνύματα δε μετράνε τόσο, όσο μετράει το παράδειγμά μας. Αν είμαστε εμείς αληθινοί θα είναι και οι μαθητές μας. Αν εμείς συγχωρούμε, τότε μάλλον που θα συγχωρούν και τα παιδιά μας. Αν δε σεβόμαστε τους άλλους, τότε δε θα σέβονται και τα παιδιά μας εμάς. Αν εμείς δίνουμε ευκαιρίες, τότε το πιθανότερο είναι να παρασύρουμε και άλλους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, να κάνουν το ίδιο.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως ακόμα και το "χειρότερο" παιδί δεν έχει γεννηθεί έτσι. Από κάπου έχει διδαχτεί τη συμπεριφορά που υιοθετεί. Για να θυμηθούμε και τους στίχους της Γαλάτειας Καζαντζάκη: "Από την κόλασή μου σου φωνάζω, εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω"!

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Στέφανος Ραπάνης - Image Photo Services