Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς τέλος τα βάσανα του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή...

Στη συμβολή των οδών 1821 και Καρτερού, στο κέντρο του Ηρακλείου, εξακολουθεί να καταρρέει αβοήθητος ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Πρόκειται για εκκλησία - μνημείο του 13ο αι. μέσα στην οποία έχουν ταφεί οι δούκες Πέτρος Badoer (1271) και Πέτρος Emiliani).

Τον Οκτώβριο του 2021 στο εσωτερικό του έβρισκαν καταφύγιο οι άστεγοι. Από εκεί που έμπαιναν αυτοί, μπήκαμε τότε κι εμείς, με αποτέλεσμα να κάνουμε ένα πρωτογενές ρεπορτάζ, το οποίο ακόμα μας αναστατώνει ψυχικά.

Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ. Κουτσουλιές, βρωμιές, ρωγμές, λαβωματιές... Το κτίριο τελεί υπό κατάρρευση και κανείς δε νοιάζεται!

Από τότε μέχρι σήμερα, δύο και πλέον χρόνια μετά, ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής έχει μόνο μία διαφορά. Έχουν σφραγιστεί τα ανοίγματα του ισογείου, έτσι ώστε να μη μπορούν να εισέλθουν ανεπιθύμητοι επισκέπτες...

Κατά τα άλλα η κατάσταση παραμένει όπως τη γνωρίζαμε:

- Η εκκλησία εξακολουθεί να πωλείται.

- Το μνημειακό της κτίριο εξακολουθεί να είναι "μπανταρισμένο".

- Η κατάρρευση ανά πάσα στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί.

βαπτιστής 8

Λίγη ιστορία...

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι ενετική εκκλησία. Όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων μετατράπηκε σε τέμενος, ενώ κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου στεγάστηκε εντός του ο πρώτος βωβός κινηματογράφος της πόλης.

Μετά την αποχώρηση των Οθωμανών, ο ναός κατέστη ανταλλάξιμος και πουλήθηκε σε ιδιώτες...

Το 1951 λειτουργούσε ως ξυλαποθήκη. Αργότερα, σειρά πήραν καταστήματα ειδών ένδυσης, ποδηλατάδικο, κατάστημα ηλεκτρικών ειδών.

Για πολλά χρόνια λειτουργούσε μπροστά του ένα περίπτερο...

Για την αγορά του ναού έχει ακουστεί πως ενδιαφέρθηκαν στο παρελθόν τόσο ο Δήμος Ηρακλείου, όσο και ένας αρτοποιός, ωστόσο οι διαδικασίες της πώλησης δεν προχώρησαν.

Άλλοι τρεις ναοί του Ηρακλείου ανήκουν σε ιδιώτες!

Εκτός από τον Άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή υπάρχουν άλλοι τρεις ναοί από την εποχή της ενετοκρατίας που βρίσκονται στο Ηράκλειο και ανήκουν σε ιδιώτες. Πρόκειται για τους:

- Αγία Αναστασία στη Δελημάρκου, που λειτουργούσε μέχρι πριν λίγα χρόνια ως κατάστημα επίπλων. Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες και να δείτε φωτογραφίες εδώ.

- Άγιος Ονούφριος, ο εκλωβισμένος ναός ανάμεσα στις οδούς Έβανς και 1866. Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες και να δείτε φωτογραφίες εδώ.

- Άγιος Γεώργιος Βενέτικος, που βρίσκεται στην οδό Λοχαγού Μαρινέλη στο λιμάνι και λειτουργούσε ως βαρελάδικο. Σήμερα ο ναός είναι ερειπωμένος και ασκεπής. Μπορείτε να διαβάστε λεπτομέρειες και να δείτε φωτογραφίες εδώ.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα μνημεία και η τοπική ιστορία ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.