Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Πολύτιμες" ξεναγήσεις σε "πολύτιμη" έκθεση

Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 είχαμε τη χαρά να περιηγηθούμε στην έκθεση με τα μικρασιατικά κειμήλια που λαμβάνει χώρα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.

Η χαρά μας έγινε μεγαλύτερη, καθώς περιηγηθήκαμε στην έκθεση από την συγγραφέα - ξεναγό κ. Αθηνά Σφακάκη, η οποία μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τα εκκλησιαστικά κειμήλια που περιλαμβάνει η έκθεση και όχι μόνο.
 
Πριν περιγράψουμε αναλυτικά την εμπειρία μας αυτή, με εικόνες και με λόγια, θα σας πούμε πότε μπορείτε -αν θέλετε- να τη ζήσετε κι εσείς.
 
Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 24 ως τις 30 Απριλίου 2023.
 
Καθημερινά 9 το πρωί με 9 το βράδυ.
Την Κυριακή 30 Απριλίου από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι.
 
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. 
 
Οι δωρεάν ξεναγήσεις από την κ. Σφακάκη, προσφέρονται σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί:
 
* Τετάρτη 26 Απριλίου 2023: Στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα.
 
* Πέμπτη 27 Απριλίου 2023: Στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα.
 
* Παρασκευή 28 Απριλίου 2023: Στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα.
 
Περιηγούμενοι στην έκθεση μπορέσαμε να αντιληφθούμε σε μεγάλο βαθμό, την ευμάρεια που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
 
Είδαμε επίχρυσα φλυτζανάκια του καφέ, χαλιά με το μονόγραμμα των ιδιοκτητών, ασημένιο σερβίτσιο του 1870, νυφικό του 1909, ένα νυχτικό με τις δαντέλες του μισοτελιωμένες, ένα κασελάκι αλληλογραφίας, που όμοιό του δεν είχαμε ξαναδεί.
 

έκθεση Μικρασία κειμήλια 2

 
Όπως μας είπε η κ. Σφακάκη το νυφίκιο νυχτικό με τις μισοτελειωμένες δαντέλες, δείχνει το αιφνίδιασμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, όπως και ένα άλλο ευρέως γνωστό γεγονός. Η μεγάλη μάζα των Μικρασιατών δεν έφερε μαζί της στην Ελλάδα πολύτιμα αντικείμενα. Τα έθαβαν στους κήπους, γιατί νόμιζαν πως θα ξαναγυρίσουν. Μαζί τους οι άνθρωποι είχαν τα κλειδιά των σπιτιών τους, τα οποία οι περισσότεροι δεν έμελλε να ξαναδουν ποτέ...
 
έκθεση Μικρασία κειμήλια 15
 
Κάποιοι έφεραν μαζί τους εικόνες, θρησκευτικά κειμήλια, τα οποία σήμερα έχουν ακόμα οι απόγονοί τους στα σπίτια τους ή βρίσκονται σε ναούς του Ηρακλείου και της Νέας Αλικαρνασσού.
 

έκθεση Μικρασία κειμήλια 6

 
Μεταξύ των εικόνων που ήρθαν από τη Μικρασία μετά την καταστροφή είναι και το εικονογραφικό κειμήλιο "Αθανάτου Πατρός" (για το οποίο έχει γραφει βιβλίο από την κ. Σφακάκη και βρίσκεται στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας), μια σπάνια εικόνα της Παναγίας (που εκτός από βρεφοκρατούσα εμφανίζεται και ως εστεμμένη με κορώνα κανονική) και μια μικρή παλαιά εικόνα που βρέθηκε σε πηγάδι της Σμύρνης από απογόνους των διωχθέντων (την ενδιαφέρουσα ιστορία της διηγείται κατά την ξενάγηση η κ. Σφακάκη).
 

έκθεση Μικρασία κειμήλια 1

 
Περιηγούμενοι στην έκθεση θαυμάσαμε από κοντά την απεικόνιση ενός σαλονιού και μιας κρεβατοκάμαρας οικίας από τη Μικρασία. Είδαμε μπόγους και μεταλλικές βαλίτσες, τα εργαλεία ενός υποδειματοποιού, ένα γυναικείο καθρέφτη και μια βούρτσα για τα μαλλιά, ηλικίας μεγαλύτερης του ενός αιώνα...
 

έκθεση Μικρασία κειμήλια 3

 
Η έκθεση έχει τίτλο: "1923 - 2023: Ένας αιώνας. Μία κοινωνία"
 
Και υπότιτλο: "Ηράκλειο: Ο τόπος που μας ένωσε. 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Τα κειμήλια από τις χαμένες παρτίδες διηγούνται στους νέους.
 

έκθεση Μικρασία κειμήλια 7

  
Η έκθεση και οι παράλληλες δράσεις που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ διοργανώνονται από τον Δήμο Ηρακλείου (αντιδημαρχία Εθελοντισμού) με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την αντιδημαρχία Πολιτισμού.
 

έκθεση Μικρασία κειμήλια 9

 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφίες: Στέφανος Ραπάνης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν τα κειμήλια, οι ξεναγήσεις και οι εκθέσεις ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.