Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άπλωμα τραχανά με ανοιχτή κάλεση!

Μια... καλή δουλειά μπορούμε να κάνουμε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 7 το πρωί στην πλατεία Αλατσάτων στο Ηράκλειο. Μπορούμε να απλώσουμε τραχανά κυριολεκτικά και να μυηθούμε στα μυστικά του πατροπαράδοτου εδέσματος που ανέθρεψε γενιές και γενιές ανθρώπων.

Την ωραία πρωτοβουλία έχει αναλάβει ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου και καλεσμένοι του είμαστε όλοι, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, μα ένα παραπάνω τα μικρά παιδιά, για να δουν κάτι, το οποίο δεν έχουν ξαναδεί...

Μα, καλά τραχανά απλώνει;

Όταν κάποιος αργοπορεί πολύ χωρίς λόγο, το παρομοιάζουμε με το άπλωμα του τραχανά που είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Έχουμε συνηθίσει να λέμε για παράδειγμα, όταν κάποιος αργεί να σηκώσει το τηλέφωνο: "Μα, καλά τι κάνει τόση ώρα; Τραχανά απλώνει"; Όσοι θέλουμε να μάθουμε λεπτομέρειες για το τελετουργικό της διαδικασίας αυτής... ραντεβού στις 20 Ιουλίου, πρωί-πρωί, στα νέα Αλάτσατα. Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. To άπλωμά του είναι το τελευταίο στάδιο της παρασκευής του...

Στο κάλεσμα του Συλλόγου Αλατσατιανών αναφέρονται τα εξής: "Ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να παρευρεθούν το Σαββάτο 16-09-2023 από τις 07:00 το πρωί, στην πλατεία των Νέων Αλατσάτων, για την παρασκευή της 1ης δόσης τραχανά του συλλόγου.

τραχανάς 1

Θα είναι χαρά μας να σας έχομε κοντά μας και να μας συνδράμετε στην προσπάθεια του συλλόγου να διατηρήσουμε τα έθιμα των προγόνων μας.

Σας περιμένουμε λοιπόν το Σαββάτο, να κόψουμε, να τρίψουμε, να απλώσουμε τον τραχανά του συλλόγου μας και ευελπιστούμε κυρίως στη συμμετοχή των μικρών παιδιών στη παραπάνω διαδικασία. Δίνει πάντα ένα ιδιαίτερο χρώμα το παιδικό τιτίβισμα κάθε τέτοια μέρα και τα παιδιά το χαίρονται σαν παιχνίδι. Παιχνίδι, μέσα από το οποίο φυτεύεται ο σπόρος για τη αναβίωση των εθίμων της πατρίδας μας στη νέα γενιά, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό για την διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας.

τραχανάς 2

Όσοι ενδιαφέρονται να φτιάξουν «ζουμί» για το ζύμωμα του τραχανά και να συνεισφέρουν έτσι στην προετοιμασία του, ας επικοινωνήσουν στο παρακάτω τηλέφωνο: Σύλλογος Αλατσατιανών 6953 020916".

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία από προηγούμενα "Αλατσατιανά Τραχανοαπλώματα".

Σημείωση: Αν σας αρέσει ο τραχανάς και άλλες παραδοσιακές νοστιμιές ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.