Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαϊτανάκι, το παλιό έθιμο της Αποκριάς...

Οι Απόκριες (πρέπει να) είναι πολύχρωμες και διασκεδαστικές. Το ίδιο και το γαϊτανάκι, ένα από τα λίγα παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις ημέρες μας. Το γαϊτανάκι ήρθε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η λέξη είναι υποκοριστικό της μεσαιωνικής λέξης «γαϊτάνιν», η οποία σημαίνει μεταξωτό κορδόνι, λωρίδα, ταινία...

Τα τελευταία χρόνια το γαϊτανάκι είχε επανακάμψει δυναμικά στις αποκριάτικες εκδηλώσεις διαφόρων δήμων της χώρας.
 
Χρειάζονται δεκατρία άτομα για να στήσουν τον ιδιότυπο χορό: Ένα για να κρατά έναν μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν δώδεκα μακριές κορδέλες. Η καθεμιά έχει ένα διαφορετικό χρώμα. Γύρω από τον στύλο δώδεκα χορευτές κρατούν από μια κορδέλα (γαϊτάνι) και χορεύουν ταυτόχρονα ανά ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι.
 
Ο κάθε χορευτής, καθώς κινείται κυκλικά γύρω από τον στύλο, πλέκει την κορδέλα του σε συνδυασμό και με τους άλλους. Στο τέλος του χορού το γαϊτανάκι μένει πολύχρωμα στολισμένο για να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα. Λέγεται πως ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο της ζωής: Από τη ζωή στον θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από τον χειμώνα στην άνοιξη και το αντίθετο. 
 
Ο αριθμός των δώδεκα χορευτών λέγεται ότι δηλώνει τους μήνες του χρόνου που εναλλάσσονται. Στις αγροτικές κοινωνίες, το γαϊτανάκι συμβολίζει την ομόνοια και τη συναδελφικότητα.
 
Στη φωτογραφία βλέπουμε το γαϊτανάκι του Λυκείου των Ελληνίδων σε παλαιότερη "Καστρινή Αποκριά". Είχε ειπωθεί τότε, πως επειδή το γαϊτανάκι είναι εύκολο να φτιαχτεί και να βρει πρόσφορο έδαφος μέσα στα σχολεία, θα μπορούσε να συνεχιστεί η παράδοσή του και στις επόμενες γενιές.
 
Μακάρι! Εμείς πολύ το αγαπάμε το γαϊτανάκι, καθώς μας παραπέμπει σε αναμνήσεις παλιές και εποχές αθώες.
 
www.voltarakia.gr
 
Φωτογραφία: Κώστας Μεταξάκης - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι Απόκριες και τα έθιμά τους, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.