Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρχίζει η εβδομάδα της λευκής νηστείας...

Γνωρίζουμε πως την εβδομάδα που διανύουμε οι άνθρωποι παλιά δεν έτρωγαν κρέας; Μετά το γεύμα της τρίτης Κυριακής της Αποκριάς, δηλαδή της Κυριακής της Κρεατινής, ο κόσμος αποκρεύει, δηλαδή παύει να τρώει κρέας.

Η τελευταία εβδομάδα πριν την είσοδο στη Μεγάλη Σαρακοστή, λέγεται Τυρινή. Οι άνθρωποι την εβδομάδα αυτή είχαν ως κύριο φαγητό τους το τυρί. Ακόμα και κατά τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή, οι οποίες συνήθως παρατηρούνται ως ημέρες νηστείας καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου...

Έτρωγαν, λοιπόν, οι άνθρωποι μπουρέκια, μπουρεκάκια, μυζηθρόπιτες και πιταράκια, αγνόπιτες, καλιτσούνια, μακαρόνια σκιουφιχτά με μπόλικο τυρί. Έπιναν γάλα, έτρωγαν γαλακτοκομικά, αλλά δεν κατανάλωναν κρέας (λευκή νηστεία).

Ειδικά την τελευταία ημέρα της Τυρινής εβδομάδας, την Κυριακή πριν από την Καθαρή Δευτέρα, τα τυροκομικά είχαν την τιμητική τους σε όλες τους της μορφές. Και όχι άδικα, καθώς στην Κρήτη, οι φρέσκιες μυζήθρες είναι στην καλύτερή τους εποχή τις ημέρες αυτές: Το πρόβειο γάλα είναι πλούσιο και ενδείκνυται για πετυχημένες τυροκομήσεις.

Στις μέρες μας η λευκή νηστεία έχει ξεχαστεί από τους περισσότερους... Πλέον καταναλώνουμε κρέας όχι μόνο μέσα στην εβδομάδα την Τυρινή, αλλά ακόμα και μέσα στη Σαρακοστή, όμως, παλιά τα πράγματα ήταν διαφορετικά...

Οι κανόνες της νηστείας δεν τηρούνταν από ελάχιστούς με αποτέλεσμα τα πράγματα να είναι πιο απλά και το κρέας το Πάσχα να είναι πιο νόστιμο...

Τα μυζηθροπιτάκια της Τσικνοπέμπτης

Καθώς έχει ωραίες μυζήθρες αυτή την εποχή, μια παλιά συνήθεια των Αποκριών στο Ηράκλειο ήταν να φτιάχνουν οι νοικοκυρές μπουρεκάκια ή μυζηθροπιτάκια την Τσικνοπέμπτη.

Χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή τους φύλλο κρούστας, μυζήθρα γλυκιά και σιρόπι από ζάχαρη ή/και μέλι. Τα μπουρεκάκια τα έκαναν μακρόστενα και τα έψηναν στο φούρνο, ενώ τα μυζηθροπιτάκια τα έκαναν τριγωνικά (φωτογραφία) και τα τηγάνιζαν πριν τα σιροπιάσουν.

Δεν ξέρουμε αν η συνήθεια αυτή υπήρχε και σε άλλα μέρη της Κρήτης, πάντως στην πόλη του Ηρακλείου τα μπουρεκάκια ήταν πολύ διαδεδομένο έδεσμα την Τσικνοπέμπτη, αλλά και μετά στην «τυρινή» τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Μαίρη Σταυρουλάκη - All rights reserved

Σημείωση: Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις που έχουν γεύση Κρήτης, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.