Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καφές από... τσικόρι!

Εσείς έχετε δοκιμάσει καφέ από τσικόρι; Κοινώς από κιχώρι; Ή άλλως πως από ρίζες ραδικιού;

Εμείς όχι μόνο δεν έχουμε δοκιμάσει, αλλά δεν γνωρίζαμε καν πως υπάρχει τέτοιο υποκατάστατο καφέ.

Το γνώριζε, όμως, ο λαογράφος μας Γιώργος Χουστουλάκης, ο οποίος μας διηγήθηκε την εμπειρία του: "Σήμερα εγώ αντί για καφέ, ήπια τσίκορι, κοινώς κιχώρι. Αυτά πίνανε οι παλιοί! Και γω παλιός είμαι μπλιο!

Το έφτιαξα μόνος μου από ρίζες ραδικιού...

Αποξηραμένες και καβουρντισμένες, και τις κοπάνισα στο χαβάνι.

Θεόπικρο μου βγήκε βέβαια, άλλα την άλλη φορά θα βάλω μικρότερη ποσότητα "καφέ" και περισσότερη ζάχαρη. Όλα εμπειρίες είναι"...

Ο ίδιος μας είπε πως την επόμενη φορά θα σουρώσει το "κατακάθι", διότι σ' αυτήν την πρώτη δοκιμή που έκανε του χαλούσε τη γεύση.

Η αλήθεια είναι πως έτσι προχωρά ο κόσμος. Δοκιμάζοντας, απορρίπτοντας, βελτιώνοντας...

Πώς και γιατί όμως ένα φυτό κατέληξε στον καφέ μας;

Αν και η ιστορία του καφέ ραδικιών δεν είναι απολύτως σαφής, πιστεύεται πως προέκυψε σε εποχές που υπήρχε έλλειψη καφέ, λόγω πολέμων και άλλων αιτιών. Οι άνθρωποι αναζητούσαν κάτι να αντικαταστήσουν το δημοφιλές ρόφημα και κάπως έτσι, δοκιμάζοντας, απορρίπτοντας και βελτιώνοντας, έφτασαν στο κιχώρι.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σταύρος Περδίκης από το Σύλλογο Κρητών Βελγίου, καφέ απο Σικόρι (Chicory Coffee ) μπορεί κάποιος να διαλεξει ανάμεσα από διαφορετικά brand στα σούπερ μάρκετ του Βελγίου ή της Γαλλίας. Παρασκευάζετε όπως αναφέρουμε παραπάνω, από αποξηραμένες και στην συνέχεια καβουρντισμένες ρίζες ραδικιου. Μπορούμε να βρούμε το προϊόν σκέτο, ως καθαρό Σικόρι ή ανακατεμένο με καφέ!

Καφές από ρεβίθια

Στην περίοδο της Κατοχής στην Κρήτη ήταν συνηθισμένος ο καφές από τα ρεβίθια. Το μυστικό του ήταν το καλό καβούρντισμα και το άλεσμά του γινόταν στο χειρόμυλο.

Για τον καφέ από τα ρεβίθια μας είχε κάνει αναλυτική αναφορά ο κ. Χουστουλάκης σε παλαιότερη ανάρτηση που μπορούμε να δούμε εδώ.

www.voltarakia.gr

Φωτογραφία: Γεώργιος Χουστουλάκης

Σημείωση: Αν σας αρέσει να μαθαίνετε για τα παλιά, ελάτε στην παρέα μας. Αν δεν έχετε ήδη κάνει, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook ή ακολουθήστε μας στο instagram κι εμείς θα σας ακολουθήσουμε πίσω.