Μουσικές της Κρήτης...
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024, 17:00
"Ξενία"
Δωρεάν

Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης θα παρουσιάσει ζωντανά μουσικές της Κρήτης στο Φοιτητικό - Πολιτιστικό Κέντρο «Ξενία» στο Ρέθυμνο (Νικολάου Ψαρρού 46), την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στις 17:00.

Είναι καλεσμένος του προγράμματος «Η Τέχνη του Ρυθμού στην Εκπαίδευση, η Μουσική στην Κοινότητα», το οποίο διοργανώνει το Εργαστήριο Θεάτρου-Κινηματογράφου-Μουσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου.
 
Η παρουσίαση αφορά τρόπους παιξίματος και ερμηνείας αρχέγονων κρητικών οργάνων όπως το θιαμπόλι, η μαντούρα και η ασκομαντούρα αλλά και η κρητική λύρα. Θα αναδειχθούν βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά, τρόποι παιξίματος και ερμηνείας, όπως και ηχητικές ιδιαιτερότητες αλλά και συγγένειες των οργάνων. Μέσα από μουσικά παραδείγματα θα ξεδιπλωθούν προσαρμογές, μιμήσεις και μεταφορές ιδιωματικών παιξιμάτων και ηχητικών εφέ από το ένα παραδοσιακό όργανο στο άλλο. Επίσης, θα αναλυθούν οι πιο διαδεδομένες φόρμες κρητικής μουσικής λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σύνδεση που έχουν με τον ρυθμό, τον χορό, το τραγούδι και την ποίηση. Αναφορά θα γίνει στο διαχωρισμό των τοπικών μουσικών ιδιωμάτων, όπως επίσης στο ρόλο και λειτουργία της παραδοσιακής κρητικής μουσικής στο κοινωνικό πλαίσιο.
 
Στο λαούτο θα είναι ο εκλεκτός μουσικός Γιώργος Σταυρακάκης.
 
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος μέσα από την τέχνη των κρουστών καλούνται να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερες ρυθμικές δομές της κρητικής μουσικής μέσα από την βιωματική διεργασία που προσφέρει η εμπειρία της μουσικής πράξης.
 
Η παρουσίαση είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.