Ο κλιματισμός... στην Κνωσό!
Κυριακή, 31 Μαρτίου 2024, 19:00
Κνωσού 221
Ελεύθερη συμμετοχή

Ο μινωικός πολιτισμός θεωρείται ο αρχαιότερος πολιτισμός στην Ευρώπη, από τον οποίο πήρε το όνομα της και ολόκληρη η ήπειρος. Το ανάκτορο της Κνωσού, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «Λαβύρινθος» του Μινώταυρου, είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο προϊστορικό ανάκτορο στην Ευρώπη, που θα το ζήλευαν ακόμα και οι Βερσαλλίες, αφού μπορεί να χαρακτηριστεί ως «βιοκλιματικό», ενώ παράλληλα είχε τρεχούμενο νερό, τουαλέτες και κλιματισμό!

Είχε όμως και καλά κρυμμένα μυστικά μέσα στο δαιδαλώδες σχεδιασμό του, που σχετίζονταν με την ηλιακή και αστρονομική παρατήρηση. Οι μινωίτες φαίνεται ότι είχαν ένα ακριβέστατο σεληνοηλιακό ημερολόγιο, που τους βοήθησε στην ανάπτυξη της γεωργίας, ενώ μαζί με τις αστρονομικές τους γνώσεις, ανέπτυξαν περισσότερο από όλους τους σύγχρονους λαούς τη ναυσιπλοΐα και κατάφεραν να είναι οι πρώτοι ευρωπαίοι που πάτησαν στην αμερικάνικη ήπειρο, τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν τον Κολόμβο.

Αυτές τις «ιερές» αστρονομικές γνώσεις που μετατρέπουν την Κνωσό από ένα «απλό» μινωικό ανάκτορο σε αστρονομικό παρατηρητήριο, θα τις αποκωδικοποιήσει η Χρυσή Μεραμβελιωτάκη (γεωπόνος & ερευνήτρια αρχαιοαστρονομίας) στη διάλεξη με θέμα: «Η Κνωσός ως ηλιακό και αστρονομικό παρατηρητήριο» την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 στις 7 μ.μ. στο Hugs (Λ. Κνωσού 221) στο Ηράκλειο.
 
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Ο καθένας πληρώνει για ό,τι παραγγέλνει.