Εκδήλωση τοπικής ιστορίας
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, 11:00
Ιστορικό Μουσείο
Δωρεάν

Το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, στις 11:00, συνεχίζονται οι συζητήσεις για την τοπική ιστορία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (παραλιακή λεωφόρος, Ηράκλειο). 

Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Σπύρος Δημανόπουλος, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αρχειονόμος των ΓΑΚ Ηρακλείου. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει από τον Γιάννη Σκαλιδάκη, Διδάκτορα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, ΕΔΙΠ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με τίτλο Σκέψεις και ερωτήματα για τα ένοπλα σώματα της Κρήτης τον 19ο και 20ό αιώνα. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του Νίκου Κουδουμά, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με τίτλο Αστικός χώρος και εθνική ενοποίηση: Το ζήτημα της ονοματοθεσίας των οδών και των πλατειών του Ηρακλείου στο α΄ μισό του 20ού αιώνα.
 
Θα ακολουθήσει μια ακόμα συνάντηση, στις 13 Απριλίου, με σκοπό τη συζήτηση γύρω από τις διαθεσιμότητες του αρχειακού υλικού και τις δυνατότητες αξιοποίησής του στο πλαίσιο της έρευνας.
 
Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τη Βικελαία Βιβλιοθήκη και τα ΓΑΚ Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
 
Στην τρίτη συνάντηση του αφιερώματος αυτού στην τοπική ιστορία (16 Μαρτίου), συμμετείχαν οι ομιλητές: Ελευθερία Ζέη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Νέων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Κατερίνα Αναγνωστάκη, Υποψήφια Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με τίτλο Η αλλοδοξία στην Κρήτη στις αρχές του αιώνα: η περίπτωση των Κρητικών Εβραίων και ο Γιώργος Διακάκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία του Πανεπιστήμιου Κρήτης, με τίτλο Πειθαρχία σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου (1880-1940).
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στο πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ), σας ενημερώνουμε ότι οι εκδηλώσεις είναι δημόσιες και ενδέχεται να βιντεοσκοπηθούν και να ληφθούν φωτογραφίες. Με τη συμμετοχή σας δηλώνετε ότι γνωρίζετε τη συλλογή και χρήση των δεδομένων εικόνας/ήχου και συναινείτε σε αυτή.
 
Η επόμενη συνάντηση τοπικής ιστορίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στις 13 Απριλίου 2024.