Αποκριγιώματα στο Ρούβα
Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024, 12:00
Γέργερη
Δωρεάν

Η εκδήλωση "Αποκριγιώματα στο Ρούβα" πραγματοποιείται και φέτος στη Γέργερη την Καθαρά Δευτέρα 17 Μαρτίου 2024 και ώρα 12 το μεσημέρι. Οι φορείς της Δημοτικής Ενότητας Ρούβα προσπαθώντας να αναδείξουν τα παραδοσιακά έθιμα της περιοχής, που ζουν εδώ και αιώνες και διατηρούνται με πολύ μεράκι από μικρούς και μεγάλους.

Θα συμμετάσχουν οι "Αράπηδες" από το Βόλακα Δράμας. Διοργανωτής είναι ο Σύλλογος Βαρελοφρόνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης Γέργερης, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Γόρτυνας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στήνεται υπαίθριο γλέντι στον κεντρικό δρόμο της Γέργερης, και παρουσιάζονται δρώμενα και παραδόσεις της περιοχής, προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες, από διάφορες περιοχές της Κρήτης, αλλά και ξένους επισκέπτες. Προσφέρεται δωρεάν κέρασμα, φαγητό, καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας της εκδήλωσης.

Ο Αρκουδίστικος χορός

Οι λάτρες των παλιών εθίμων της Κρήτης σίγουρα γνωρίζουν για τους αρκουδιάρηδες της Γέργερης και τον αρκουδίστικο χορό τους! Πουθενά αλλού δεν υπάρχει το έθιμο: Οι χορευτές είναι τραγόμορφοι κουδουνοφόροι οι οποίοι είναι δεμένοι με σχοινιά μεταξύ τους και ο επικεφαλής της ομάδας προσπαθεί μάταια να τους οδηγεί. Ντυμένοι με προβιές ζώων συμμετέχουν σε μια λαϊκή τελετή, αποκριάτικου ξεφαντώματος. Οι Αρκουδιάρηδες της Γέργερης μας περιμένουν στο χωριό την Καθαρά Δευτέρα, με τη συνοδεία λύρας και το πανδαιμόνιο των κουδουνιών τους!

Τα «μουτζουρώματα» και οι αράπηδες

Οι Αράπηδες είναι μια ομάδα ατόμων, το λεγόμενο καρναβάλι, όπου οι κύριοι πρωταγωνιστές είναι ο τσαούσης (άντρας ντυμένος παραδοσιακά) και η νύφη (άντρας επίσης ντυμένος με τη γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά). Όλο το καρναβάλι είναι βαμμένο με φούμο, φορά κάπα από δέρμα και καμπούρα με κουδούνια στην πλάτη τους.

Ο Γάμος και η Κηδεία

Εξέχουσα θέση στα Αποκριγιώματα, όπως άλλωστε και στις Αποκρές της Κρήτης όλης έχει ο Γάμος και η Κηδεία. Για την ακρίβεια οι παρωδίες τους!

www.voltarakia.gr