"Το ημερολόγιο ενός τρελού"
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 21:30
"Θεατροδρόμιο"
10-12 ευρώ

Το έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός τρελλού», παρουσιάζει στις 22 και στις 29 Μαρτίου 2024, στις 21.30, στο Θεατροδρόμιο (στον πεζόδρομο απέναντι από τον Άγιο Μηνά) στο Ηράκλειο, η Ομάδα Εκτός των Τειχών.

Το "Ημερολόγιο", γραμμένο το 1835, αποτελεί ένα σχεδόν αυτοβιογραφικό κείμενο του ίδιου του συγγραφέα και αποτελεί μια πολύ προσωπική απόπειρα κατανόησης της ψυχικής ασθένειας. Ο ίδιος ο Γκόγκολ είχε περιπέτειες με την ψυχική του υγεία. Θρησκομανής πλέον, προς το τέλος, για να σώσει την ψυχή του -σαν ένα είδος αυτοκτονίας – σταματά να τρώει. Θα πεθάνει από ασιτία στις 4 Μαρτίου του 1852 σε ηλικία μόλις 43 ετών. 
 
Εισιτήρια: 12 ευρώ και 10 ευρώ μειωμένο
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942 980981.
 
Λίγα λόγια για το έργο από το σκηνοθέτη: "Ένας τρελλός, ένας ιδιαίτερος, ένας απορριπτέος, ένας απόβλητος υπαλληλάκος, ένας καλλιτέχνης της ζωής παίζει στο δωμάτιό του σαν παιδάκι. Έχει την κούνια του, κάνει κολάζ, χορεύει, τραγουδάει, παίζει ρόλους, γράφει ημερολόγιο, κρατάει σε ένα μπαούλο τα πιο ακριβά αντικείμενα και τις αναμνήσεις του, μετατρέπει τα αντικείμενα σε ό,τι εκείνος φαντάζεται, ξύνει τα μολύβια του αφεντικού του… Μόνο που όταν βγαίνει έξω στην κοινωνία, αυτά τα παιχνίδια ακυρώνονται σαν επικίνδυνα για την κοινωνία και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Αυτή του την τόσο κατακόρυφη καταβύθιση στα ενδότερα της ψυχής του, την μοναξιά και τις τάσεις μεγαλομανίας του, θα την πληρώσει με συμμόρφωση.  Ένας ενήλικας δεν παίζει, δεν σαρκάζει, δεν γράφει ημερολόγια, δουλεύει σε ωράρια, είναι με Μπαταρία, να εκτελεί εργασία.
 
Στα τραγούδια και τους στίχους του Νικόλα Άσιμου ανακάλυψα έναν βίο παράλληλο με τον ήρωα του έργου του Γκόγκολ, τον Αυξέντι Ιβάνοβιτς, ένα alter ego του ίδιου του Νικόλα Άσιμου, που είχε παρόμοια ψυχωτικά περιστατικά στην ζωή του. Τα ακούσματά μου από την εφηβεία και η αγάπη μου για τον Άσιμο  προκάλεσε αυτή τη σύνδεση και μας έκανε πιο απτό τον ήρωα του Ρώσου κλασσικού. Μας ενέπνευσε να ξεκλειδώσουμε την ψυχή και το πνεύμα του.  Αυτή η παράσταση αποτελεί μια ελπίδα ότι θα υπάρξει ένας διαλογισμός για την ψυχική ασθένεια, την διαφορετικότητα, την μοναξιά, την φυγή και την βαθιά προσωπική επανάσταση".
 
Σκηνοθεσία, ερμηνεία: Χρήστος Συρμακέζης
Τραγούδια: Νικόλας Άσιμος
Σκηνικό, κοστούμια: Χρήστος Συρμακέζης, Ιφιγένεια Παπαματθαιάκη
Φροντιστήριο, φωτισμός, αφίσα: Ιφιγένεια Παπαματθαιάκη
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καβουτσιώτης
Επιμέλεια κίνησης: Μίκα Κεφαλογιάννη