Αφηγήσεις παραμυθιών για όλους
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2024, 18:30
Δημοκρατίας 53
Δωρεάν

Ημέρα αφήγησης παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους στο Ρέθυμνο!

Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 ο Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ART-ι σε συνεργασία με το θέατρο The Garage μας καλούν να απολαύσουμε μια βραδιά αφήγησης με παραμύθια και ιστορίες από όλο τον κόσμο, τη λαϊκή παράδοση και τη λογοτεχνία. 
 
Για ενήλιkο κοινό και παιδιά άνω των 8 ετών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 
Οι αφηγήσεις θα χωριστούν σε δύο μέρη. 
Από τις 6.30 ως τις 7.30 για παιδικό κοινό και από τις 8 ως τις 9.00 για παιδιά από 8 ετών κι ενήλικες. 
 
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες στο τηλ.: 6946 269347 
 
Λίγα λόγια για την εκδήλωση από τους διοργανωτές: "Θα αφηγηθούν οι «Παραμυθάδες εν πλω» (Βαλαβάνη Δήμητρα, Μπεμπλιδάκη Αγγελική, Μπλαζάκης Νίκος, Ροζάκη Στέλλα,  Τζιάκη Δέσποινα), η Εύη Δήμου, η Ραλού Τατσοπούλου και «οι Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων» (Βάνια Σταμπολάκη με τη συνοδεία του Χάρη Παπαμμανουήλ στα κρουστά) από τα Χανιά και Μαρία Τσουκνάκη, Αμάντα Γεραρχάκη, και  Άλκης Πασχαλίδης από το Ρέθυμνο. 
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης είναι μια παγκόσμια γιορτή των αφηγητών. Έχει τις ρίζες της στη Σουηδία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διοργανώθηκε μια εκδήλωση στις 20 Μαρτίου. Η εκδήλωση αυτή ονομάστηκε “Alla berattares dag” (Όλη την ημέρα παραμυθάδες) κι έγινε δεκτή με ενθουσιασμό ενώ απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που διέδωσαν την ιδέα. Από εκεί έφτασε μέχρι το Περθ  της Αυστραλίας όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη Γιορτή των Ιστοριών, διάρκειας 5 εβδομάδων. Το 2001 ξεκίνησε το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και η εκδήλωση εξαπλώθηκε από τη Σουηδία στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003 έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες, οπότε η εκδήλωση έγινε γνωστή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Το 2005 είχε μια σπουδαία κορύφωση στις 20 Μαρτίου με γεγονότα σε 25 χώρες σε 5 ηπείρους. Από τότε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου καθιερώνοντας το θεσμό. Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2010 από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.* 
 
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου λοιπόν, τα παραμύθια έρχονται στο Ρέθυμνο να απλώσουν την μαγεία και τις αλήθειες τους  μέσα από τα στόματα και τα σώματα 11 αφηγητών από Χανιά και Ρέθυμνο. 
 
 
The Garage, Δημοκρατίας 53, Ρέθυμνο (απέναντι από το Μηχανολογικό)".