Ρεσιτάλ Αλεξ. Βασιλάκη
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024, 21:00
Πολιτιστικό Κέντρο
8-12 ευρώ

Ρεσιτάλ πιάνου του Αλέξανδρου Βασιλάκη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024 και ώρα 9 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου.

Ο νεαρός πιανίστας από το Ηράκλειο Κρήτης, που σπουδάζει στη Γερμανία, εμφανίζεται με ένα ευρύ ρεπερτόριο μουσικής δωματίου και σόλο πιάνου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
 
Στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου θα ερμηνεύσει ένα πρόγραμμα για σόλο πιάνο με έργα από τον πρώιμο έως τον ύστερο Ρομαντισμό, ξεκινώντας με δύο από τις τελευταίες Σονάτες του Μπετόβεν, περνώντας από μια διασκευή του Λιστ σε Όπερα του Βάγκνερ και τέσσερα Πρελούδια του Σκριάμπιν, για να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του με την τρίτη Σονάτα του Σοπέν, έργο-σταθμό για το πιανιστικό ρεπερτόριο του 19ου αιώνα. 
 
Πρόγραμμα
 
Ludwig van Beethoven- Σονάτα Νο. 26 σε μι ύφεση μείζονα op.81a
«Das Lebewohl» («Les Adieux»)/ Adagio-Allegro
«Abwesenheit» («L’Absence») / Andante espressivo, In gehender Bewegung, doch mit viel Ausdruck
«Das Wiedersehen» («Le Retour»)/ Vivacissimamente, im lebhaftesten Zeitmaße
 
Ludwig van Beethoven- Σονάτα Νο.27 σε μι ελάσσονα op.90
«Mit Lebhaftigkeit und durchaus mit Empfindung und Ausdruck»
« Nicht zu geschwind und sehr singbar vorgetragen»
 
F.Liszt/R.Wagner- «Isoldens Liebestod» απο την όπερα «Tristan und Isolde» του Βάγκνερ
 
Διάλειμμα
 
Aleksandr Skrjabin, 4 πρελούδια, op.37
Mesto
Maestoso,fiero
Andante
Irato impetuoso
 
Frederic Chopin- Σονάτα Νο. 3 σε Σι ελάσσονα, op.58
Allegro maestoso
Scherzo
Largo
Presto, ma non tanto 
 
Προπώληση εισιτηρίων
 
Η προπώληση των εισιτηρίων αξίας 12€, 10€ και 8€ (γενική είσοδος) και 8€ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:
● Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:30 - 14:30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:30 - 14:00 & 17:30 - 20:30, τηλ. 2813409247).
● Ηλεκτρονικά εδώ.
● Το ΠΣΚΗ, πριν την έναρξη της εκδήλωσης
 
Ποιός είναι ο Αλέξανδρος Βασιλάκης;
 
Ο Αλέξανδρος Βασιλάκης γεννήθηκε το 2003 στο Ηράκλειο Κρήτης και άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 8 ετών. Υπήρξε μαθητής του Μιχάλη Διαλυνά και της Ελένης Παπασπύρου μέχρι και τις αρχές των μουσικών σπουδών του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Γερμανία και Γαλλία με τους διεθνούς φήμης πιανίστες Β. Βαρβαρέσσο, Α. Μουζά, K. Κλίπφελ, Α. Μέρκλε, Κ. Πολ κ.α. Το 2019 έλαβε πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Άριστα, στην τάξη της Α. Καλογεράκη. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην Ελληνογερμανική ορχήστρα Kretaburg, με την οποία πραγματοποίησε συναυλίες στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας και στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 2021 αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και εισήχθη στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τον Μάρτιο του 2022 έκανε το ντεμπούτο του με ένα ρεσιτάλ πιάνου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Έκτοτε εμφανίζεται σε συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας έργα για σόλο πιάνο και μουσική δωματίου στην Γερμανία και τη Γαλλία. Από το 2022 σπουδάζει στην Μουσική Ακαδημία Λούντβιχ Σπορ στο Κάσσελ της Γερμανίας, με κύριο καθοδηγητή και μέντορα του, τον πιανίστα και μαέστρο Μίκαελ Κράβτσιν, επικεφαλής της Σχολής Πιάνου. Τον Ιανουάριο του 2024 διακρίθηκε με πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου Peredur της Μουσικής Ακαδημίας του Κάσσελ.