"Το μυστικό του δέντρου"
Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, 16:00
ΜΦΙΚ
5-10 ευρώ

"Το μυστικό του δέντρου", μια παράσταση για ανθρώπους από 5 ετών και πάνω, παρουσιάζεται και πάλι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου) από την Εταιρεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών "Βehold".

Oι νέες παραστάσεις δίδονται το Σάββατο 2, 16 και 30 Μαρτίου 2024, στις 16.00.
 
Λίγα λόγια για "Το Μυστικό του Δέντρου" από τους διοργανωτές: "Πρόκειται για μια πρωτότυπη κειμενική σύνθεση ετερόκλητων υλικών, με τη μορφή ενός σύγχρονου πολυμεσικού έργου για παιδιά που ονειρεύονται να μεγαλώσουν και για ενήλικες που έχουν ξεχάσει πώς ήταν παιδιά. Η παράσταση απευθύνεται στο παιδικό και στο ενήλικο κοινό, σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν από κοινού ζητήματα της κλιματικής κρίσης και της ανθρώπινης συνύπαρξης με το περιβάλλον αλλά και να συναντηθούν διαλεκτικά οι διαφορετικές γενιές. Στο επίκεντρο τοποθετείται η χαρουπιά, «ο Μαύρος Χρυσός» της Μεσογείου, η οποία παρά την απαξίωση που δέχτηκε από τους ανθρώπους της για ένα διάστημα, συνεχίζει να αντέχει, να φυτρώνει ακόμα και εκεί που δεν την σπέρνουν, να καρποφορεί σε συνθήκες εντελώς εχθρικές, να προσφέρει ανιδιοτελώς και να κοιτάζει προς το μέλλον κρατώντας γερά τις ρίζες της στο μακρύ παρελθόν.
 
Τι έχει να μας μάθει το σοφό και αύταρκες δέντρο της χαρουπιάς και πώς αυτό συνδέεται με τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και το ανθρώπινο μέλλον; Τι μυστικά κουβαλούν τα δέντρα του τόπου στις ρίζες και τους καρπούς τους και πώς θα τα μάθουμε για να παραδειγματιστούμε; Τα παιδιά, πώς θέλουν να ζήσουν το μέλλον τους, πώς το φαντάζονται και πώς μπορούν να το ορίσουν; Κι αν είμαστε όλοι δέντρα; Μήπως κάτι έχει πάει στραβά στη συμβίωση και την επικοινωνία μας;
 
Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία, διαφορετικά καλλιτεχνικά είδη και θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές εναλλάσσονται μεταξύ τους, οι νεαροί θεατές καλούνται να αναρωτηθούν για το παρόν και το μέλλον σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει και να αντιληφθούν τη σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τις υπόλοιπες - ανθρώπινες και μη – οντότητες με τις οποίες συμβιώνει στον πλανήτη.
 
Τα παιδιά ενθαρρύνονται να προβληματιστούν, να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να προωθήσουν την ιστορία μαζί με τους δύο ηθοποιούς-εμψυχωτές προσπαθώντας να λύσουν γρίφους και το μεγάλο μυστήριο του δέντρου και του καρπού του".
 
Συντελεστές
 
Κείμενο, σκηνοθεσία:  Ρία Μεντηλίδου
Κινηματογράφηση, μοντάζ: Νικόλας Λεβεντάκης, Μάνος Βιδάκης
Ηχοληψία-Sound design: Γιώργος Κανουπάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια βίντεο, εικονογράφηση: Ευτυχία Τσουκαλά 
Βοηθός σκηνοθέτιδας/παραγωγής: Στέλλα Κουφάκη
 
Ηθοποιοί επί σκηνής : Θοδωρής Θεοδωρίδης, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου
Εμφανίζονται επίσης οι: Αλίκη Ατσαλάκη, Ευτυχία Τσουκαλά 
 
Φιλική συμμετοχή: Ίριδα Μπάμη και τα παιδιά Μάνος Κοπιδάκης, Μαρία Γεωργία Μπουνάκη, Κωνσταντής Σισμανίδης
Τeaser: Στέργιος Ζήσης-Αναστασιάδης 
 
Φωτογραφίες παράστασης: Μάνος Βιδάκης, Βαλέρια Ισάεβα 
 
Στοιχεία παράστασης:
Ημερομηνίες/ώρα: Σάββατο 2, 16 & 30 Μαρτίου 2024, στις 16:00
Χώρος: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Αίθουσα Πολυμέσων)
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Προτεινόμενες ηλικίες: 5+
 
Τιμή εισιτηρίου: 10 € (κανονικό)
8 € (παιδικό, ανέργων, πολύτεκνων)
5 € (σπουδαστές δραματικών σχολών, ΑμεΑ, ΠΕΣΥΘ)
Ισχύει Ατέλεια ΣΕΗ με κράτηση στο 6979 031752
 
Ηλεκτρονική προπώληση εδώ και μισή ώρα πριν στην είσοδο του μουσείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το εισιτήριο περιλαμβάνει μόνο την παρακολούθηση της παράστασης στον χώρο του Μουσείου. Για επίσκεψη στο υπόλοιπο Μουσείο αν το επιθυμούν, οι θεατές θα πρέπει να εκδώσουν ξεχωριστό εισιτήριο στην είσοδο.