Εκδήλωση τοπικής ιστορίας
Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024, 11:00
Ιστορικό Μουσείο
Δωρεάν

Στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου) γίνεται το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024 και ώρα 11 το πρωί μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την τοπική ιστορία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση, που γίνεται στο πλαίσιο κύκλου εκδηλώσεων για τις νέες τάσεις και κατευθύνσεις στην ιστοριογραφία της Κρήτης.
  
Στην δεύτερη αυτή συνάντηση, η εισαγωγική ομιλία θα γίνει από τον Νίκο Βαφέα, Καθηγητή Ιστορικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. 
 
Θα ακολουθήσουν οι παρουσιάσεις των Δημήτρη Δαμασκηνού, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Δημόσια Ιστορία του ΕΑΠ, με τίτλο: "Το φρούριο Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων: οχυρό, φυλακή, τόπος ιστορικής μνήμης" και της Εμμανουέλας Γερογιαννάκη, κατόχου μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στις Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κρήτης και Δημόσιας Ιστορίας του ΕΑΠ, με τίτλο: "Άσπονδες μνήμες: οι δημόσιες διαμάχες για του «καπετάν Μπαντουβά τα απομνημονεύματα»".
 
Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα ΓΑΚ Ηρακλείου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
 
Η πρώτη εκδήλωση είχε γίνει το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 (φωτογραφία). Χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης απηύθυνε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Ισότητας Γεωργία Μηλάκη, και προλόγισε ο Αγησίλαος Καλουτσάκης, επιμελητής της Ιστορικής Συλλογής του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. 
 
Συμμετείχαν οι ομιλητές: Αντώνης Αναστασόπουλος, Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κωνσταντίνος Κανάκης, Υποψήφιος Διδάκτορας Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ο τομέας της υγείας στην Κρήτη κατά την οθωμανική περίοδο» και Σταύρος Σφακιωτάκης, απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τουρκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ζητήματα σε σχέση με την εβραϊκή παρουσία στην Ελλάδα και την Κρήτη». Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση των ομιλητών με το κοινό.