"Σιναϊτικά μετόχια στην Κρήτη"
Σάββατο, 09 Μαρτίου 2024, 19:00
Επιμελητήριο
Δωρεάν

Το Ιερό Μετόχιο του Αγίου Ματθαίου Σιναϊτών στο Ηράκλειο διοργανώνει προβολή βίντεο και παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: "Σιναϊτικά μετόχια στην Κρήτη" το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 και ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (οδός Κορωναίου 9, στο κέντρο της πόλης).

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι:
 
* Αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος Σιναΐτης Δικαίος Ι.Μ. Σινά
 
* Μιχάλης Παπαηλιάκης, Γεωπόνος - Ιστορικός ερευνητής
 
* Ηρακλής Πυργιανάκης, Αρχιτέκτονας - Ιστορικός ερευνητής
 
* Βασίλης Καφετζάκης, Συνεργάτης Ι.Μ. Αγίου Ματθαίου
 
Θα διανεμηθούν δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου
 
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Εμμανουήλ Γ. Ανδρουλιδάκης, Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών, διδάσκων στην Π.Α.Ε.Α Κρήτης.
 
Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί αποτελεί εμπλουτισμένη με νεώτερα κείμενα ανατύπωση παλαιότερης έκδοσης και εκδόθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
 
Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθούν δωρεάν αντίτυπα.
 
Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται ακόμη τα εξής: "Οι πνευματικές σχέσεις της Ι.Μ. της Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά με το νησί της Κρήτης είναι βαθιές και μακραίωνες. Κατά την περίοδο μάλιστα της Οθωμανικής κυριαρχίας υπήρξαν ιδιαίτερα επωφελείς και για τις δύο πλευρές. Ο “Αχτναμές” (προνόμιο προστασίας του ίδιου του Μωάμεθ προς την Ι.Μ. Σινά) λειτούργησε αποτελεσματικά για τους χριστιανούς προσφεύγοντες στα Σιναϊτικά Μετόχια. Η διακονία των Σιναϊτων πατέρων έχει τεκμηριωμένα στηρίξει τον τοπικό χριστιανικό πληθυσμό. Άλλωστε η κεντρική εν τη σιναϊτική ερήμω μονή, επανδρωνόταν σε μεγάλο βαθμό από Κρήτες μοναχούς εκ των οποίων μερικοί έφτασαν και το αξίωμα του ηγουμένου και αρχιεπισκόπου Σινά".