Εκπομπή για τον Ερωτόκριτο
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024, 17:00
Από το σπίτι
Δωρεάν

Η εκπομπή «Ελλήνων Δρώμενα» συνεχίζει το ταξίδι της, με νέα επεισόδια πρώτης προβολής, μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ3, σε έρευνα και σκηνοθεσία του Αντώνη Τσάβαλου.

Το πρώτο επεισόδιο θα προβληθεί την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 στις 17.00 στην ΕΡΤ3 και μας ταξιδεύει στην Κρήτη παρουσιάζοντας τον «Ερωτόκριτο», ένα από τα κορυφαία έργα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, το οποίο σήμερα αποτελεί καθημερινή κατάκτηση και «εγχειρίδιο ζωής» των λαϊκών ανθρώπων της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Στο φακό της εκπομπής σχολιάζουν και αποκαλύπτουν τις πολλαπλές όψεις του σημαντικού ποιητικού αυτού έργου, οι ποιητές και μαντιναδολόγοι Γιώργης Καράτζης,  Μήτσος Σταυρακάκης, Γιάννης Βάρδας καθώς και λαϊκοί αφηγητές από τους τόπους που δημιούργησαν τον ιστορικό μύθο, εκεί όπου άντλησε ο συγγραφέας Β. Κορνάρος την έμπνευσή του.

Την σημαντική και καθοριστική για την Κρήτη μουσική διάσταση του Ερωτόκριτου, αφού καθόρισε τον μουσικολογικό χαρακτήρα του νησιού, ερμηνεύουν και σχολιάζουν οι μουσικοί: Ross Daly, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μιχάλης Σταυρακάκης, Βασίλης Σταυρακάκης, Δημήτρης Σγουρός, Γιώργης Μανωλάκης, Στέλιος Πετράκης και Άρης Κορνελάκης. 


Ο «Ερωτόκριτος» αναγνωρίζεται ως το σημαντικότερο λυρικό αφηγηματικό ποίημα και είναι θαυμαστός για την αντοχή του στο χρόνο, αφού ακτινοβολεί στα στόματα των αφηγητών και των τραγουδιστών του εδώ και τέσσερις  αιώνες. 

Οι δέκα χιλιάδες στίχοι του Βιτσέντζου Κορνάρου, διαβάζονται και τραγουδιούνται διαχρονικά, στόμα με στόμα, ταξιδεύοντας την ντοπιολαλιά των ομοιοκατάληκτων δίστιχων -τις ξακουστές μαντινάδες- σε όλη την Ελλάδα. 

Η υπέροχη ντοπιολαλιά της Κρήτης υμνεί τον έρωτα, τη φιλία, τη λεβεντιά, αλλά και το δικαίωμα στην ευτυχία του ανθρώπου και τον απελευθερωτικό αγώνα από κάθε εξουσία που εμποδίζει την ευτυχία αυτή, καταξιώνοντας την ισότητα των φύλων.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τσάβαλος
Έρευνα - σενάριο: Αντώνης Τσάβαλος 
Φωτογραφία: Στάθης Γαλαζούλας
Μοντάζ: Άλκης Αντωνίου, Ιωάννα Πόγιαντζη
Διεύθυνση παραγωγής: Έλενα Θεολογίτη
Παραγωγή: filmellon

Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ εδώ.

www.voltarakia.gr